investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Maloobchodní tržby v září stagnovaly

15.10.2022

Maloobchodní tržby v září meziměsíčně stagnovaly, když data byly pod očekáváním trhu s mírným ziskem 0,2 %...

KLÍČOVÉ ÚDAJE

  • Maloobchodní tržby v září meziměsíčně stagnovaly, když data byly pod očekáváním trhu s mírným ziskem 0,2 % m/m. Úroveň tržeb byla v srpnu revidována výše na 0,4 % (vs. dříve hlášených 0,3 %).
  • Tržby u prodejců aut a náhradních dílů klesly o 0,4 % m/m po růstu o 2,8 % m/m v srpnu.
  • Tržby na čerpacích stanicích byly hlavní brzdou dnešní zprávy, poklesly o 1,4 % m/m. Tržby za stavební materiál a zahradní techniku klesly o 0,4 % m/m.
  • Maloobchodní tržby v „kontrolní skupině“, která nezahrnuje automobily, čerpací stanice a stavební materiály a používá se při odhadech výdajů na osobní spotřebu, vzrostly o solidních 0,4 % m/m.
  • Tržby byly solidní v obchodních domech (+0,7 % m/m), zatímco obchody se zdravotním materiálem a potřebami, oděvy a maloobchody bez prodejen zaznamenaly nárůst o 0,5 % m/m. Obchody s potravinami a nápoji byly hned za nimi se ziskem 0,4 % m/m.
  • Stravování a bary – jediná kategorie služeb v dnešní zprávě – zaznamenala v září poměrně silný nárůst o 0,5 % m/m
  • Dvě kategorie, které v září vykázaly ztráty, byly maloobchodníci s nespecifickým zbožím (-2,5 % m/m) a obchody s nábytkem a elektronikou/spotřebiči (-0,7 % m/m).


KLÍČOVÉ DŮSLEDKY

S tržbami za poslední měsíc si třetí čtvrtletí připsalo 2,6 % (anualizovaně) – více, než jsme očekávali. Po odstranění cenových vlivů to však znamená 2,0% mezičtvrtletní anualizovanou ztrátu. V důsledku toho nyní očekáváme, že osobní spotřebitelské výdaje budou ve 3. čtvrtletí těsně pod 1 % (v ročním vyjádření).

Spotřebitelé aktuálně stojí na prahu sezńních prázdninových výprodejů. V nadcházejících měsících bude maloobchodní tržby zatěžovat několik sil. Za prvé, zvýšená inflace donutí spotřebitele vyhýbat se dražším a diskrečním položkám. Za druhé, kumulativní účinek přísnějších finančních podmínek se stane výraznější omezující silou. A konečně, roční revize národních účtů oznámené 29. září naznačují, že spotřebitelé mají přibližně o 25 % nižší kupní sílu ve formě nadměrných úspor, než jsme odhadovali. Společně tyto faktory naklánějí rizika poptávky směrem dolů, což naznačuje, že oživení skutečných výdajů za zboží dlouhodobé spotřeby ve čtvrtém čtvrtletí bude poloviční oproti tomu, co jsme předpokládali v září.



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top