investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Maďarsko podepsalo s ruským Gazpromem novou smlouvu o dodávkách plynu

03.06.2021

Maďarsko podepsalo s ruskou plynárenskou společností Gazprom smlouvu o...

Maďarsko podepsalo s ruskou plynárenskou společností Gazprom smlouvu o dodávkách plynu na dalších 15 let. Začne platit, jakmile v září vyprší dosavadní kontrakt, oznámil dnes maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Západní partneři Maďarska zemi často kritizují, že s Ruskem v energetice příliš úzce spolupracuje. Maďarská vláda kritiku odmítá a tvrdí, že se zabývá všemi možnostmi diverzifikace dodávek energie.

"Maďarsko nebude bez zemního plynu," řekl dnes ministr, kterého citovala agentura Reuters. Dodal, že do října bude funkční plynovodní propojení na hranici se Srbskem, které se bude využívat k dovozu plynu v rámci nové smlouvy.


Szijjártó neupřesnil, kolik plynu bude Maďarsko v rámci nové dohody dovážet a jakou za něj bude platit cenu. Uvedl pouze, že cena bude "pružná" a že podrobnosti dojednají podniky z obou zemí.


Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.


Ministr Szijjártó dnes rovněž oznámil, že se s ruskou společností Rosatom dohodl na zrychlení prací na rozšíření maďarské jaderné elektrárny Paks. Předpověděl, že Rosatom bude moci zahájit výstavbu v příštím roce. Upozornil, že Maďarsko už jedná se sousedními zeměmi o prodeji případných přebytků elektřiny, jakmile bude rozšíření elektrárny dokončeno, což má být zhruba za deset let.


Zdroj: ČTK




"S obnovou ekonomiky je větší poptávka po komoditách. To se kromě elektřiny, ropy či mědi projevuje i na trhu se zemním plynem. Jsme tak svědky výrazného vzestupu burzovních cen, které se přenesou do koncových cen pro spotřebitele."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top