investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Listopad se stal rekordním měsícem na hypotečním trhu

18.12.2019

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech prozatím klesala...

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech prozatím klesala v průběhu celého letošního roku. V listopadu 2019 dosáhla úrovně 2,35 procenta, což je o 0,43 procentního bodu méně než ve stejném měsíci před rokem. Oproti říjnu 2019 se průměrná úroková sazba snížila již jen mírně o 0,01 procentního bodu.

Tempo snižování úrokových sazeb na hypotékách se již téměř zastavilo. V následujících měsících lze očekávat, že již nebude docházet k výrazným výkyvům v nastavení úroků. Vzhledem k výši základní úrokové sazby v ekonomice jsou úroky na hypotékách na velmi nízké úrovni. Banky je stlačovaly dolů pod vlivem konkurenčního boje, nyní však již nemají velký prostor pro další snižování.

 

Snahou snižování úrokových sazeb bylo přilákat nové klienty. Těch oproti loňskému roku ubylo. Od ledna do listopadu 2019 bylo sjednáno 70 333 hypotečních úvěrů, což je oproti stejnému období loňského roku pokles o 22 579 hypoték. Výrazný pokles byl zaznamenán i z hlediska objemu poskytnutých hypoték. Zatímco za jedenáct měsíců loňského roku dosáhl objem hypotečních úvěrů celkové výše 203,48 miliardy korun, ve stejném období letošního roku to bylo pouze 163,60 miliardy korun.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Samotný listopad 2019 byl pro letošek rekordním měsícem. Celkem bylo sjednáno 7 305 hypotečních úvěrů za 18,30 miliardy korun, což jsou dosavadní maxima. Přesto lze s vysokou pravděpodobností říct, že letošní rok na hypotečním trhu bude slabý a nenapodobí úspěšný vývoj z minulých let.

 

Nejvýraznější překážkou pro nákup nemovitostí jsou jejich vysoké ceny. Svou roli sehrávají i přísnější doporučení ze strany České národní banky. Kombinace těchto faktorů snižuje dostupnost vlastnického bydlení v naší zemi. Růst cen se promítá i do výše nájmů, takže se celkově zhoršuje dostupnost bydlení. Situaci by prospělo, kdyby se začalo stavět více bytů. Tomu však brání stavební předpisy, které prodlužují a prodražují výstavbu.


Poznejte lépe Fondy Kvalifikovaných Investorů!

Nechte nám na sebe kontakt, představíme Vám ty naše.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Nižší úrokové sazby oživily hypoteční trh. Přesto z hlediska celkového objemu hypotečních úvěrů i jejich počtu bude rok 2019 slabý a nenapodobí úspěchy z minulých let."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top