investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Lidí bez práce opět ubylo. Trh práce je přehřátý

10.04.2018

Úřad práce ČR na konci března registroval 263 608 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob tak dosáhl úrovně 3,5 procenta.

Úřad práce ČR na konci března registroval 263 608 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob tak dosáhl úrovně 3,5 procenta. Oproti únoru, kdy bylo registrováno 280 899 uchazečů o práci a podíl nezaměstnaných osob dosahoval úrovně 3,7 procenta, došlo k dalšímu poklesu. Podobný vývoj potvrzuje i jiná metodika, kterou využívá Český statistický úřad. Podle ní byla v únoru obecná míra nezaměstnanosti 2,4 procenta. Česká republika si tak s odstupem udržuje nejnižší nezaměstnanost v rámci Evropské unie, kde byl únorový průměr 7,1 procenta.

Odlišnosti mezi daty Úřadu práce ČR a Českého statistického úřadu jsou dány skutečností, že někteří lidé jsou hlášeni na úřadech práce, aby mohli pobírat sociální dávky, ale ve skutečnosti pracují na černo. Statistické šetření ČSÚ též umožňuje odhalit skupinu lidí, kteří nepracují a práci si nehledají. Na lidi, kteří nejsou schopni do 14 dnů nastoupit do práce, se nahlíží jako na nezaměstnatelné.

 

Počet uchazečů o zaměstnání se již prakticky rovná počtu volných pracovních míst. Těch bylo na konci března 253 522. Tato skutečnost velmi silně tlačí na růst mezd. Rostoucí mzdové náklady v kombinaci s posilováním koruny začínají dělat vrásky na čele českým průmyslníkům a exportérům. Rostoucí náklady musí začít promítat do cen, což snižuje jejich konkurenceschopnost na zahraničních trzích. O  tomto faktu již začínají vypovídat zhoršující se data spojená s  průmyslovou produkcí a zahraničním obchodem.

 

Situace na trhu práce naopak prospívá zaměstnancům, kterým nadstandardně rostou mzdy, což se projevuje na rostoucích tržbách v maloobchodě. Do budoucna by však situace na trhu práce mohla navyšovat inflaci. Nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou v této oblasti může vyvolávat otřesy v ekonomice.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top