investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Letošní úroda je nadstandardní

15.10.2020

Aktuální odhady sklizní nám říkají, že letošní úroda zemědělských plodin bude lepší než v loňském roce...

Aktuální odhady sklizní nám říkají, že letošní úroda zemědělských plodin bude lepší než v loňském roce. Obilovin včetně kukuřice na zrno se urodilo 7 980 tisíc tun, což je o 4,5 procenta více než před rokem. Hlavní příčinou zlepšení je vyšší hektarový výnos. Letošní odhadovaná sklizeň obilovin je o 4,0 procenta vyšší než průměr sklizní za poslední dekádu.

Zlepšení zaznamenala i úroda brambor. Těch se vypěstovalo 688 tisíc tun, což představuje meziroční nárůst o 10,5 procenta. Z jednoho hektaru se v průměru sklízí o 1,6 tuny brambor více než v loňském roce. Letošní odhadovaná sklizeň brambor je o 6,4 procenta vyšší než průměr sklizní za poslední dekádu.

 

Odhadovaná sklizeň cukrovky ve výši 3 793 tisíc tun meziročně vzrostla o 3,6 procenta. To je dáno především zvýšením hektarového výnosu o 2,8 procenta. V současné době se české cukrovarnictví vypořádává s ukončením unijních kvót z podzimu 2017. Po 49 letech přestalo být omezováno vyráběné množství cukru, což způsobilo velké tržní výkyvy.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Letošní rok může těšit milovníky máku. Sklizeno bylo 29 tisíc tun, což je o 24,2 procenta více než před rokem. Vzhledem k relativně vysokým cenám máku se zemědělci rozhodli, že jej letos vysadí na větším množství osevních ploch. To bylo doprovázeno růstem hektarového výnosu. Díky tomu odhad úrody máku výrazně převyšuje desetiletý průměr.

 

Vyšší bude úroda řepky, které by se mělo sklidit 1 246 tisíc tun, což představuje meziroční nárůst o 7,7 procenta. Dařilo se i úrodě slunečnice, které bude sklizeno 30 tisíc tun, tedy o 4,5 procenta více než v loňském roce. V neposlední řadě se dařilo i sklizni hrachu na zrno, kterého bude sklizeno 90 tisíc tun, což představuje meziroční nárůst o 33,3 procenta.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Na polích se letos urodilo více obilovin, brambor, cukrovky, máku, řepky, slunečnice i hrachu na zrno. Sklizně však komplikuje nedostatek zahraničních pracovních sil. Nezaměstnaní Češi fyzicky náročné práce v zemědělství odmítají vykonávat."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top