investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Kryptoměnová burza Binance přechodně zastavila výběry stablecoinu USDC

13.12.2022

Výběry stablecoinů USDT a BUSD jsou stále možné...

Kryptoměnová burza Binance, která je největší na světě, přechodně zastavila výběry stablecoinu USDC. Výkonný ředitel burzy Changpeng Zhao dopoledne oznámil, že Binance registruje nárůst výběrů a že situace se zlepší, až otevřou banky v New Yorku. Výběry stablecoinů USDT a BUSD jsou stále možné.

"Na USDC jsme zaznamenali nárůst výběrů," napsal Kanaďan čínského původu Changpeng Zhao dopoledne na twitteru. Stablecoin USDC patří k takzvaným konvenčním stablecoinům, které jsou kryty reálnými a vysoce likvidními ekvivalenty hotovosti nebo dolary.

Výměna stablecoinu USDC za tokeny Paxos Standard a Binance USD vyžaduje, že si zájemce musí zajistit tradiční dolary v bance v New Yorku, dodal Zhao. "Banky nebudou mít otevřeno ještě několik hodin. Očekáváme návrat k normálu, až banky otevřou," dodal. V New Yorku je o šest hodin méně než ve střední Evropě.

Pokud nevstupuje do transakce žádný finanční derivát, pak je výměna stablecoinu za reálné dolary v poměru jedna ku jedné, poznamenal šéf kryptoměnové burzy. Do budoucna se Binance podle něj pokusí zřídit likvidnější kanály pro účely výměny stablecoinů.

Klienti Binance za posledních 24 hodin vybrali vklady za 1,9 miliardy USD (téměř 44 miliard Kč), uvedla po poledni společnost Nansen, která analyzuje změny na blockchainu. Jde podle ní o největší odliv peněz nejméně od června. Zodpovědný je za většinu výběrů v objemu 2,2 miliardy USD u kryptoměny ethereum za posledních sedm dní.

Binance v jiném tweetu uvedla, že provádí výměnu tokenů s účastí USDC. Držitelé digitálních tokenů v takovém případě vyměňují své kryptoměnové mince, většinou přes různé blockchainy.

Burza Binance v září uvedla, že automaticky přemění zůstatky uživatelů a nové vklady v USD Coin a dalších stablecoinech Pax Dollar a True USD na své vlastní stablecoiny Binance USD.

Světem digitálních aktiv otřásl v listopadu krach americké kryptoměnové burzy FTX, který zanechal mnoho uživatelů bez možnosti vybrat si vložené peníze. Podle soudních záznamů dlužila FTX padesáti největším věřitelům téměř 3,1 miliardy USD (71,4 miliardy Kč). Zatím není jasné, kolik peněz budou schopni klienti FTX vymoci, podle právníků patrně jen zlomek investované částky.

Zakladatel a bývalý ředitel FTX Sam Bankman-Fried byl zadržen na Bahamách a úřady ve Spojených státech jej obvinily z podvodu na investorech a z dalších trestných činů. Třicetiletý Bankman-Fried byl přitom považován za mladší verzi věhlasného investora Warrena Buffetta, kterému je 92 let. Ještě letos na konci října se hodnota čistého majetku Bankmana-Frieda odhadovala na více než 15 miliard USD (přes 345 miliard Kč), hodnotu Buffettova majetku agentura Bloomberg aktuálně odhaduje na 108 miliard USD. Buffett patří dlouhodobě k nejbohatším lidem světa, nyní je podle Bloombergu šestým nejbohatším.

Kryptoměny nejsou měny v pravém slova smyslu. Jsou uloženy on-line a chovají se spíše jako investiční nástroje či cenné papíry - často s vysokým stupněm cenového kolísání. Burza FTX klientům umožňovala měnit obyčejné peníze na kryptoměny, jako je například bitcoin. Jejich anonymita znamená, že se preferují při trestné činnosti, jako jsou obchody s drogami nebo kybernetické útoky a vydírání, uvedla BBC. Stoupenci kryptoměn ale tvrdí, že tato digitální aktiva mají obrovský potenciál pro inovace a že kryptoměny jsou nezávislé na vládách.

FTX byla druhou největší kryptoměnovou burzou na světě, Bankman-Fried ji založil v roce 2019. Denně se na ní zobchodovaly kryptoměny zhruba za deset miliard USD. Její pád přišel v době, kdy už se vytrvale snižovala cena bitcoinu - zatímco loni na podzim se vyšplhala na rekordních téměř 69.000 USD, nyní se pohybuje kolem 17.000 dolarů. Jen za letošní rok tak bitcoin ztratil přes 60 procent hodnoty.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top