investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Klíčové projekty z Národního investičního plánu je vhodné realizovat bez odkladu

16.12.2019

Žijeme ve výjimečné době extrémně nízkých úrokových sazeb...

Žijeme ve výjimečné době extrémně nízkých úrokových sazeb. Toho by česká vláda měla využít k vydávání zvýšeného objemu státních dluhopisů. Získané peníze by následně měla použít na realizaci klíčových projektů z Národního investičního plánu. Tím by naše země dosáhla velkého ekonomického pokroku.

Růst investiční aktivity navyšuje růst hrubého domácího produktu. Realizace klíčových investičních projektů navíc zvyšuje efektivitu fungování země, což má dlouhodobě pozitivní vliv na hospodářství. Při realizaci investic bychom proto měli být ambiciózní a neměli bychom se obávat krátkodobého růstu zadlužení.

 

V případě, že poroste zadlužení naší země výhradně díky realizaci důležitých investičních projektů, nemusíme se obávat negativních ekonomických důsledků. Zadlužení naší země je na relativně nízké úrovni. Nemusíme mít strach, že by v době nízkých úrokových sazeb výrazně narůstaly náklady na obsluhu státního dluhu.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Část dluhopisů na realizaci Národního investičního plánu by měla být vydána v eurech. Díky tomu bude možné zajistit výhodnější podmínky financování. Navíc by v dlouhodobém horizontu kurz koruny vůči euru měl posilovat, což nám umožní splácet eurové dluhopisy při výhodnějším kurzu.

 

Investice bychom neměli realizovat za každou cenu. Špatné investiční projekty mohou být přítěží pro naši ekonomiku. Je proto důležité, aby byl správně posouzen přínos jednotlivých investic. Zároveň je nutné správně řídit vydávání státních dluhopisů, tak aby bylo dosaženo výhodných podmínek financování státu. Ideální by bylo vydávat dluhopisy se zápornými úrokovými výnosy.


Chcete investovat do dluhopisů?

Zeptejte se nás na aktuální možnosti!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!






"Díky Národnímu investičnímu plánu může naše země dosáhnout velkého ekonomického pokroku. Při rozumném řízení státního dluhu bychom se neměli bát půjčit si na realizaci klíčových investičních projektů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top