investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Kam investovat 100 000 Kč

25.05.2023

Investovat je možné již od stokorun měsíčně. Vyšší částky pak samozřejmě přinášejí také rozmanitější možnosti investování. Důležité je především záměr, který s kapitálem má sám investor. Nejdříve si obvykle rozhoduje, jaké riziko je ochoten podstoupit, na jak dlouho se se svými penězi rozloučit, než je přemění zpět v hotovost a jaké zhodnocení při tom očekává. Na základě těchto úvah pak může sestavit portfolio, které plní jeho představy a zároveň minimalizuje riziko díky diverzifikaci. Úspěšní investoři totiž obvykle nestrkají všechna vejce do jednoho košíku a finance rozdělí mezi více aktiv. Nejlépe tak, aby investice odolala v ekonomické krizi a zároveň těžila z konjunktury.

Kam investovat 100 000 Kč


1. Růstová odvětví a akcie

Ekonomika se mění rychlým tempem, a to se odráží na jednotlivých odvětvích. Některé z nejrychleji rostoucích sektorů zahrnují cloud computing, elektronický obchod, finanční technologie a zdravotnictví. Investice do růstových akcií mohou svým výkonem překonávat trh. Často jsou ale rizikovější a volatilnější než stálice na akciovém trhu.  


2. Dividendové akcie

Dividenda je část zisku, kterou se společnost rozhodne rozdělit svým akcionářům. Dividendy se tak pro majitele těchto akcií mohou stát zdrojem pasivního příjmu. Ten je možné buďto reinvestovat, nebo použít k doplnění svých příjmů. 

Na trhu jsou společnosti, které dividendy vyplácejí pravidelně a časem dokonce jejich výše narůstá. Akciové příjmy je však nutné danit. O výši dividend může napovědět volný peněžní tok dané společnosti.


Graf vývoje investic


3. ETF fondy

Nákup akcií ve fondech obchodovaných na burze (ETF) mohou být vhodné pro investory, kteří si nechtějí vybírat jednotlivé akcie. Tyto pasivně spravované fondy sledují výkonnost určitých indexů, mají nízké nákladové poměry a mohou poskytnout expozici celým třídám aktiv. ETF, které poskytují okamžitou diverzifikaci portfolia, mohou být vhodné pro zdanitelné investiční účty, protože jejich držba se mění jen zřídka.


4. Nemovitostní fondy

Nákup nemovitosti je sice další skvělý způsob, jak diverzifikovat investiční portfolio, ale vlastnit nemovitost není levná záležitost. Z tohoto důvodu může mnoho investorů upřednostňovat nákup akcií realitních investičních trustů.


Investice do zlata


5. Zlato

Zlato je stabilní a přináší svým majitelům zisky již po tisíciletí. Zlatý slitek se při tom dá pořídit již za několik tisíc korun. Hodnota zlata při tom dlouhodobě roste a investice do uzančních slitků a mincí jsou navíc osvobozeny od DPH. Zlatu se obvykle daří v době, kdy ostatní aktiva padají, je tedy oblíbené zejména u investorů, kteří mají nižší důvěru v globální finanční systém a kapitálové trhy.

Přemýšlíte, jak a do čeho investovat?

Spojte se s těmi nejlepšími! Dejte nám na sebe pár údajů, ozveme se zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top