investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk

09.05.2024
autojaponskotržby

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Je únorový obchodní deficit Číny rizikem?

08.03.2017

Čína se dlouhodobě chce, resp. musí přeorientovat více na domácí poptávku. Zvolení Trumpa a příklon USA a dalších ...

Čína se dlouhodobě chce, resp. musí přeorientovat více na domácí poptávku. Zvolení Trumpa a příklon USA a dalších zemí k protekcionizmu odklon od závislosti na exportu urychlí.

Únorový rapidní růst importu v dolarovém vyjádření byl způsoben zejména růstem cen komodit, především ropy. Té Čína dovezla více i v množstevním vyjádření díky novému vládnímu povolení pro nezávislé rafinerie dovézt ropu ze zahraničí. Třetím důvodem byl posilující dolar, který znamená, že stejné množství zboží stojí více dolarů, zdražuje tedy dovoz. A v neposlední řade působily i sezónní faktory a sílící domácí poptávka, která táhne dovoz i vývoz.

Domníváme se, že obchodní deficit Číny je dočasného charakteru a nebude dlouhodobým fenoménem. Nižší závislost na vývozu oslabí tendence yuanu oslabovat, a tím zmírní tlaky na odliv kapitálu z Číny. Celkově by tak ekonomika měla být stabilnější.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top