investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Je pražská burza dividendová burza? Ano. A proč?

20.02.2015

Na pozadí probíhající výsledkové sezóny za rok 2014 a jednáních o návrzích dividend k výplatě, stojí za to říci k tomuto tématu trochu více a možná se i trochu ohlédnout.

Na pozadí probíhající výsledkové sezóny za rok 2014 a jednáních o návrzích dividend k výplatě, stojí za to říci k tomuto tématu trochu více a možná se i trochu ohlédnout.

Je pražská burza dividendová?

Při pohledu na posledních osm, devět let, pak vzásadě ano. Přesná definice a hranice mezi dividendovým a růstovým trhem sice oficiálně není dána, ale všichni cítíme, že patřičné označení přidělíme podle toho, který typ výnosů na daném trhu dlouhodobě převládá. A v Praze jsou to v poslední době dividendy, protože kurzový pohyb nezřídka svedl index PX (roční zhodnocení) dolů.

Podívejme se, jak to s dividendami v Praze vypadá:

-          ze 14 hlavních titulů BCPP (jak je např. zobrazuje pražská burza na home page svého webu, většinou z Prime market; obecně je dále nazýváme tituly pražské burzy) asi 9 pravidelně vyplácí dividendu.

Letos to sice bude asi bez Erste Bank a O2; první bude ve ztrátě (za rok 2014) a druhý titul má většinového akcionáře, který k výplatě nemá motivaci, ale obecně tato statistika platí.

-          efekt dividendy hodnocený statistikou indexů PX-TR a PX ukazuje, že číselný rozdíl ve zhodnocení je přes 4% ročně -  o tolik navyšují dividendy kapitálové zhodnocení měřené indexem PX, případně snižují jeho ztrátu.

Pokud se podíváme za oceán, pak podobné porovnání na titulech indexu S&P500 (přesněji SPX a dividenového SPXT) indikuje průměrné zhodnocení účinkem dividend kolem 2%. To na první pohled není velký rozdíl oproti Praze, ale jsou tu dva důvody, proč je Praha dividendová a New York kapitálový:

·         kapitálové zhodnocení v Praze je v průměru výrazně menší než v New Yorku

·         výše zmíněný přínos dividend je v podstatě průměrným dividendovým výnosem akcií obsažených v daném indexu. Nicméně v Praze u velkých titulů je běžné, že se dají nakupovat s hrubým dividendovým výnosem (vzhledem k jejich kurzuí)  mezi 5 až 8%, tedy dvojnásob výše uvedeného průměru.

-          celkový objem  výplaty dividend tituly pražské burzy byl v roce 2014 zhruba 40,5 mld Kč. V letošním roce by mělo být podle našeho odhadu vyplceno nejméně tolik, spíše více (očekáváme 41,0 mld Kč), a to i přesto, že nepočítáme s dividendami O2 a Erste.

Proč je pražská burza dividendová?

Dva důvody, které jsou do značné míry provázané:

1)      většina velkých indexových titulů působí na trzích, které jsou již vyspělé, nasycené. To znamená velmi konkurenční, rozdělené, regulované trhy, jinými slovy s malou dynamikou. Stačí jen „prolistovat“:

-          telekomunikace – konkurence,  regulace

-          bankovnictví – úvěry rostou, ale marže dole vlivem prostředí nízkých sazeb,

-          energetika – regulace, nízké ceny energetických komodit, nižší spotřeba (slabší ekonomický růst, teplé počasí)

-          tabák a nápoje – daně, omezování kouření ve veřejných prostorách

Snad jen v případě Pivovarů Lobkowicz lze hovořit o růstovém segmentu trhu s pivními speciály a Fortuny, neboť loterijní a sázkový trh roste.

2)       vývojová fáze podniků – titulů pražské burzy – je na stupni velké rozvinutosti a ne v nějaké počáteční růstové fázi.

Mezi ty dynamičtější bychom opět mohli zařadit Pivovary Lobkowicz, Fortunu a přidat Pegas Nonwovens.

Co by mohlo kapitálovým výnosům pomoci?

Opět dvě odpovědi, či možnosti

1)      neorganický růst, tedy fúze a akvizice (M&A) nebo expanze:

-          M&A: například ČEZ - mluví se o Slovensku a Německu, Erste trochu - anektuje drobnější fin. instituce na balkáně, Vienna Insurance - čas od času zaměří pozornost na distribuční sítě nebo menší kokurenci, stále aktuální může být Polsko

-          Expanze:  snad jen PLG – rozšiřuje síť regionálních pivovarů, některé jí totiž v pokrytí Čech a Moravy ještě chybí a to bylo také jedním z motivů jejich IPO,  Pegas - doprovází svého velkého odběratele, což bylo i „tažení“ do Egypta a potom surfuje na vlně špičkové technologie, což vede k nutnosti uzvyšovta/obměňovat výrobní linky a Philip Morris (ČR) – export produkce z Kutné Hory do evropských zemí.

2)       IPO:

To je v Česku nedoceněná možnost obohacení akciového trhu. Přitom jde o růstovou příležitost pro akciový index. Není však bohužel příliš reálná a u nás je vzácná. Pokud nastane, může být trochu potíž s jeho vyšším oceněním.

Obecně je to nedoceněný instrument, zejména v této době, ale to je otázka na jinou diskuzi.

Přesto zkusme inspirovat například myšlenkou, že uvedení akcií podniku na burzu může být také jednou z forem, jak předat podnik, resp. výsledky a benefity z vybudování podniku z jedné generace na druhou. Zvláště tam, kde potomek má jiné touhy a představy, než pokračovat v rodinném podnikání. Cesta IPO také znamená, že dílo nezanikne a může žít dál nepohlceno nějakým cizím subjektem. A to nemusí být lichá motivace.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top