investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Jak vážně brát revidovaný pokles HDP v USA za první čtvrtletí

30.05.2014

Akciové trhy evidentně neberou poměrně výraznou sestupnou revizi amerického HDP za první čtvrtletí tohoto roku nějak dramaticky. Obraťte se na naše odborníky, kteří Vám rádi s výběrem akcií pomohou.

Akciové trhy evidentně neberou poměrně výraznou sestupnou revizi amerického HDP za první čtvrtletí tohoto roku nějak dramaticky. Po včerejším zveřejnění sice zakolísaly, ale obchodování v USA zavíralo nakonec v noci na dnešek výše a v Evropě se dnes obchoduje spíše v plusu.

Co ukázala čísla?

V porovnání s růstem americké ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku (+2,6%) kleslo revidované HDP v letošním prvním čtvrtletí o -1,0% Y/Y (anualizováno). Trh sice počítal se sestupnou revizí i s vědomím, že předběžný údaj (uveřejněný v dubnu) ukázal růst +0,1%, ale ekonomové očekávali revizi jen na -0,5%.

Jak tedy pokles americké ekonomiky hodnotit? Suma závěrů je zhruba následující:

-       výrazná sestupná revize může znamenat naopak zlepšení v konečné hodnotě, které bude zveřejněné příští měsíc. Nebylo by to nic neobvyklého. S jistotou ale nepůjde o růst.

-       pokles čtvrtletního HDP je sice první po třech letech, ale v mnohém je spojován s výrazně špatným chladným počasím v prvních třech měsících tohoto roku.

-       opřít se v rozhodnutí, zda je na tom Amerika ekonomicky (jednoznačně) dobře nebo špatně, nejde. Jsou totiž smíšené. Zlepšuje se například zaměstnanost, rostou objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. Naopak první kvartál by byl asi ještě horší pokud by osobní spotřebu nepodpořily účinky zdravotní reformy  - Obamacare.

-       po poklesu v Q1/14 se čeká růstový skok ve druhém čtvrtletí.

-       Fed zatím asi nic nepodnikne, tj. nezmění svou politiku oslabování pomoci americké ekonomice, a Janett Yellenová si počká minimálně na další kvartál, aby se ukázalo, jaké že faktory v prvním kvartále skutečně hrály podstatnou roli.

Dopad na trhy tedy nebude zatím asi velký, a to ani po zveřejnění konečných čísel čtvrtletního HDP na konci června. Samozřejmě pokud negativně nepřekvapí a za takové překvapení by se dalo asi brát i potvrzení poklesu na -1,0%.

Hledáte jednoduchý způsob, jak se stát spolumajitelem úspěšné firmy? 

Zkonzultujte možnosti s našimi špičkovými odborníky, kteří se obchodování na akciovém trhu věnují více než dvacet let. Vyplňte kontaktní formulář a naši odborníci Vám představí investici na míru Vašim požadavkům. 

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top