investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Investoři v USA si na nákup akcií půjčují rekordní objemy peněz

04.01.2021

Navzdory výraznému růstu akciových trhů od jarního propadu, za kterým stála první vlna pandemie...

Navzdory výraznému růstu akciových trhů od jarního propadu, za kterým stála první vlna pandemie covidu-19, zájem o akcie nepolevuje. Například ve Spojených státech lidé čím dál více investují s pomocí pákového efektu, což znamená, že si na nákup akcií půjčují. Takový postup už byl ale v minulosti mnohokrát předzvěstí propadu cen, upozorňuje list The Wall Street Journal (WSJ).

Jedním z indikátorů euforie na finančních trzích je právě objem peněz, které si investoři půjčují od své makléřské společnosti. Ke konci listopadu tento objem v USA činil rekordních 722,1 miliardy dolarů (15,5 bilionu Kč), ukazují záznamy společnosti Financial Industry Regulatory Authority (FINRA). Padl tak rekord z května 2018, který činil 668,9 miliardy USD.


"Mnoho lidí teď spoléhá na vývoj z poslední doby a říkají si 'No páni, trh tolik zpevnil. Já myslím, že ještě půjde nahoru'. V minulosti už jsme viděli, co se dělo dál. Tohle nekončívá dobře," cituje WSJ profesora financí z Georgetownské univerzity Jamese Angela.


Akcie mnoha firem za uplynulý rok zpevnily o stovky procent. Patří k nim zejména technologické nebo velmi inovativní firmy, jako je Zoom Video Communications, Plug Power či Tesla, stejně jako řada firem z biotechnologického sektoru, částečně i díky snaze vyvíjet účinnou látku proti covidu-19. Například akcie společnosti Moderna si připsaly kolem 500 procent.


Někteří z investorů tak podlehli pokušení a v naději, že mohou vydělat ještě více, začali ve větší míře využívat pákového efektu. To znamená, že si vypůjčí peníze od své makléřské společnosti a ručí za ně hodnotou svého portfolia. Potenciálně se tak ale vystavují devastujícím ztrátám. Ty mohou být u některých strategií teoreticky i nekonečné, pokud člověk spekuluje na pokles ceny, ale vývoj jde proti jeho předpokladu. Pokud není investor pak schopen dodat na svůj účet další peníze, aby jeho portfolio opět stačilo jako zástava za vypůjčené peníze, makléřská společnost může klientovo portfolio celé nebo z části okamžitě rozprodat, aby zabránila větším ztrátám.


Mnoha dostupných strategií využil při investování například stavební inženýr Bruce Burnworth z Nevady, který nemá daleko do důchodu. Loni trochu zariskoval, když vložil 23.000 dolarů (asi 495.000 Kč) do nákupu opcí na akcie Tesly. Netrvalo dlouho a z vložené částky byly dva miliony dolarů (asi 43 milionů Kč). Dceři tak mohl pomoci s financováním nákupu nového domu a dalšímu členovi rodiny koupil elektromobil Tesla.


"Předtím jsem si finančně zrovna dobře nevedl. Teď už jsem ale mnohem dál, než kde jsem chtěl před důchodem být," řekl Burnworth listu WSJ.


Řada lidí ale v uplynulém roce také o mnoho peněz přišla, například když termínový kontrakt na ropu na jaře za několik minut ztratil veškerou hodnotu a jeho cena i pak ještě pokračovala v poklesu. Dostala se tak do záporného pásma, což bylo zcela bezprecedentní.


O peníze ale může investory připravit i zcela opačný vývoj, jak ukázaly akcie společnosti Eastman Kodak. Jejich cena za týden vzrostla skoro o 1500 procent, když vláda firmě zcela nečekaně nabídla peníze za to, že se bude podílet na vývoji látky proti novému typu koronaviru. Kdo spekuloval na další pokles ceny těchto akcií a svou pozici celý týden neuzavřel, má velmi vysoké ztráty.


Zdroj: ČTK



"Ceny akcií neodráží současný stav věcí, ale vyhlíží budoucí vývoj. Po vzniku celé řady vakcín proti koronaviru mnozí investoři uvěřili, že je jen otázkou času, kdy se s pandemií vypořádáme. Chtějí proto mít nakoupené akcie, které v éře obnovy ekonomiky po koronaviru zřejmě budou dál narůstat na ceně."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top