investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Internetový prodej přispěl k růstu tržeb obchodníků

12.03.2024

V lednu 2024 došlo k reálnému meziročnímu růstu maloobchodních tržeb o 2,4 procenta...

V lednu 2024 došlo k reálnému meziročnímu růstu maloobchodních tržeb o 2,4 procenta. K růstu tržeb obchodníků přispěl výrazný pokles inflace, který umožní růst reálných mezd v letošním roce. Lidé začali více utrácet i za potraviny, u kterých byly po dobu dvaceti měsíců vykazovány poklesy tržeb.

Lidé výrazně více nakupovali na internetu. Online obchody vykázaly růst tržeb o 13,2 procenta. Zákazníci hojně navštěvují srovnávače cen, které jim umožňují nakoupit vybrané produkty za nejnižší ceny dostupné na trhu. Oproti nákupům v kamenných prodejnách tak mohou výrazně ušetřit. Na druhou stranu zas většinou musí platit za doručení zásilky a vybrané produkty nemají hned po ruce. 

Dynamický růst zaznamenaly tržby ve specializovaných prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky, které se zvýšily o 14,5 procenta. Rovněž se dařilo prodejům farmaceutických a zdravotnických výrobků, u kterých byl vykázán růst tržeb o 8,9 procenta. Naopak pokles tržeb byl vykázán u výrobků pro domácnost, oděvů a obuvi či počítačových a komunikačních zařízení. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel meziročně vzrostly o 3,3 procenta.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Tržby obchodníků v lednu vykázaly reálný růst o 2,4 procenta. Potvrzuje se tím oživování nákupního apetitu zákazníků. Ti zřejmě budou navyšovat spotřebu v průběhu celého letošního roku, protože díky návratu inflace na cílovanou úroveň jim porostou reálné mzdy.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top