investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Intel investuje do nového závodu na čipy v Malajsii

16.12.2021

Americká společnost Intel investuje přes sedm miliard dolarů (156,6 miliardy Kč) do výstavby nové továrny na kompletování a...

Americká společnost Intel investuje přes sedm miliard dolarů (156,6 miliardy Kč) do výstavby nové továrny na kompletování a testování čipů v Malajsii. Oznámil to dnes šéf podniku Pat Gelsinger. V době celosvětového nedostatku polovodičů tak americká firma rozšíří jejich výrobu v této jihoasijské zemi, továrna by měla zahájit provoz v roce 2024. Investice v zemi vytvoří více než 4000 pracovních míst pro společnost Intel a více než 5000 míst ve stavebnictví, uvedla malajsijská vláda.

Celosvětový nedostatek polovodičů způsobil, že výrobci automobilů omezují výrobu a firmy, jako je například Apple, zpožďují dodávky chytrých telefonů. Za nedostatkem čipů je částečně poptávka po elektronice vyvolaná pandemií covidu-19 a potíže v dodavatelských řetězcích.


Odvětví výroby čipů v Malajsii očekává, že nedostatek polovodičů potrvá více než dva roky. Na celosvětovém obchodu s čipy se Malajsie podílí více než desetinou, poznamenala agentura Reuters.


Gelsinger v polovině října uvedl, že firma do konce roku oznámí rozhodnutí o umístění dvou nových velkých továren v Evropské unii. Americký podnik hodlá v příštím desetiletí na evropském kontinentě investovat 80 miliard eur. Jeho plány přicházejí v době, kdy se Evropská unie snaží snížit závislost na dodávkách polovodičů ze Spojených států a Číny.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Nedostatek čipů trápí mnoho firem po celém světě. Pro investory to může být zajímavá příležitost. Mohou se například zaměřit na akcie výrobců čipů.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top