investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 ztratil necelých 0,5 %

26.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Toyota investuje 1,4 miliardy USD do druhého závodu na elektromobily v USA

26.04.2024
autoinvesticetoyotausa

Těžebním firmám Chevron a ExxonMobil kvůli levnějšímu plynu klesl zisk

26.04.2024
plynropatržbyusa

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Inflační epizoda míří do cílové rovinky

10.10.2023

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v září na úroveň 6,9 procenta...

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v září na úroveň 6,9 procenta. Jedná se o nejnižší hodnotu meziročně vyjadřované inflace od prosince 2021. Z meziměsíčního pohledu dokonce došlo k poklesu spotřebitelských cen o 0,7 procenta. Je tak zřejmé, že inflace se postupně dostává pod kontrolu a již v příštím roce by se měla vrátit ke své cílové úrovni ve výši 2,0 procenta.

Při meziročním srovnání sice evidujeme růst cen u elektřiny o 16,5 procenta, zemního plynu o 12,5 procenta a tuhých paliv o 12,9 procenta, ve všech případech se však jedná o výrazně nižší růsty cen než o měsíc dříve. Navíc klesaly některé ceny u potravin. Například mléko meziročně zlevnilo o 21,1 procenta. U olejů a tuků došlo k poklesu cen o 13,0 procenta.

Některé položky jsou stále problematické. V meziročním porovnání byl v září evidován výrazný růst cen u vodného o 16,3 procenta, stočného o 26,9 procenta či tepla a teplé vody o 36,2 procenta. Jelikož se jedná o zcela nezbytné položky, jejich zdražování dělá vrásky na čele zvláště sociálně slabším rodinám. Podobné je to u brambor, které zdražily o 63,4 procenta. Vyšších cen si zákazníci určitě všimli i u cukru, kde je evidován růst o 44,6 procenta.

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Přestože některé položky spotřebního koše stále prudce zdražují, celkově se daří inflaci dostávat pod kontrolu. Nyní jsme již v závěrečné fázi boje s inflací, která by měla být úspěšně dokončena v průběhu příštího roku. Po tomto boji však bohužel budeme sčítat obří škody, které byly napáchány na úsporách českých domácností.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top