investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Indie může změnit světový obchod s pšenicí

19.04.2022

Ukrajinská produkce bude silně podprůměrná a ruská produkce se bude muset vypořádat...

Rusko a Ukrajina patří mezi největší exportéry pšenice na světě. Jen letos měly tyto dvě země vyvézt 14 milionů tun pšenice na světové trhy. To se však vzhledem k probíhající válce nestane. Ukrajinská produkce bude silně podprůměrná a ruská produkce se bude muset vypořádat se sankcemi.

Podcast - BHS Insights

19.04.2022 - Indie může změnit světový obchod s pšenicí

Délka: 00:00:00


00:00:00

Indie se již nechala slyšet, že by mohla podstatnou část výpadků nahradit. V letech 2020 až 2021 vyvezla přibližně 7 milionů tun pšenice do 68 zemí na světě. Nyní by své vývozy pšenice mohla rozšířit až na 16 milionů tun. K tomu by měla napomoci hojná úroda pšenice v Indii, která se letos očekává na úrovni 111 milionů tun.

Problém však způsobují ceny hnojiv, které tlačí na zdražování indické produkce. To může komplikovat vývozy do chudších částí světa, kde by indická pšenice byla nejvíce potřeba. Další problém spočívá v logistice, protože zásadní změna ve světovém obchodě s pšenicí vyžaduje dobudování skladovací a přepravní infrastruktury. 

 

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Vývozy pšenice z Ukrajiny a Ruska může z podstatné části nahradit Indie. Díky tomu by mohlo dojít ke stabilizaci cen na světových trzích s pšenicí a předešlo by se humanitárním problémům v rozvojových zemích.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top