investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Index DAX se rozšíří na 40 firem

05.10.2020

Německý provozovatel akciových trhů Deutsche Börse chce zvýšit počet firem ve svém...

Německý provozovatel akciových trhů Deutsche Börse chce zvýšit počet firem ve svém hlavním indexu DAX na 40 ze stávajících 30. Po kritice a skandálech hodlá také zpřísnit podmínky členství v něm. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Investoři mohou návrhy připomínkovat do 4. listopadu.

Deutsche Börse také navrhuje, aby se počet firem zahrnutých v indexu MDAX, kde je teď 60 podniků mimo technologické společnosti, snížil na 50. Firmy, které včas nedodají čtvrtletní hospodářské výsledky, by mělo být nově možné z indexu vyřadit. Podmínkou pro zahrnutí do indexu DAX má být i prokázání ziskovosti.


Vyřazení z indexů DAX, MDAX, TecDAX a SDAX by mělo být možné také v případě, kdy se na tržbách společnosti z více než deseti procent podílejí kontroverzní zbraně.


Dosavadní kritéria pro členství v indexu DAX se dostala pod palbu kritiky po skandálu mezitím zkrachovalé finanční společnosti Wirecard a začlenění ztrátové internetové firmy pro rozvoz jídla Delivery Hero. Deutsche Börse proto už dříve slíbila, že ještě letos pravidla změní. Dnes sdělila, že rozhodnutí oznámí po vyhodnocení připomínek investorů 23. listopadu.


Zdroj: ČTK



"Index DAX se počítá od konce roku 1987, kdy byla počáteční hodnota stanovena na 1000 bodů. Historická data však byla přepočítána zpětně až do roku 1959. Dnes má index DAX hodnotu přibližně 12 800 bodů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top