investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Hypotéku je lepší vzít si pozdě nežli ještě později

15.09.2021

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech dál stoupá. V srpnu dosáhla dle Fincentra Hypoindexu...

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech dál stoupá. V srpnu dosáhla dle Fincentra Hypoindexu na úroveň 2,32 procenta, což bylo o 0,09 procentního bodu více než v červenci. Oproti srpnu loňského roku, kdy průměrná úroková sazba dosahovala úrovně 2,11 procenta, došlo k navýšení o 0,21 procentního bodu.

Úrokové sazby na hypotékách budou s největší pravděpodobností narůstat i v následujících měsících. To bude podpořeno růstem úrokových sazeb v ekonomice, kterým bude Česká národní banka bojovat proti vysoké inflaci. I přes rostoucí sazby na hypotékách stále platí, že jsou výrazně nižší než inflace, takže vypůjčené prostředky se v reálné kupní síle peněz v podstatě splácejí samy. To motivuje Čechy k čerpání hypotečních úvěrů ve vysokých objemech.

 

Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:



Ze současného vývoje je zřejmé, že nejlepší doba na hypoteční úvěry je za námi a nyní se podmínky každý měsíc zhoršují. Platí však pravidlo, že lepší je čerpat hypoteční úvěr pozdě nežli ještě později. Přestože lze očekávat, že rostoucí úroky povedou k ochlazení zájmu o úvěry na bydlení, stále budou čerpány v nadprůměrných objemech. To sice sníží vysoké tempo růstu cen nemovitostí, nicméně ceny na realitním trhu dál porostou.

 

Objem nových hypoték v srpnu dosáhl na úroveň 33,73 miliardy korun. Celkem přitom bylo vzato 10 444 hypotečních úvěrů, takže lidé si průměrně půjčovali 3,23 milionu korun. Před rokem byla průměrná výše hypotéky jen 2,79 milionu korun. Kvůli vysokým cenám nemovitostí si však lidé musí půjčovat více peněz. Tím se zhoršuje dostupnost vlastnického bydlení u lidí s průměrnými a nižšími příjmy.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Vzhledem k vysoké inflaci se lidem stále vyplatí čerpat hypoteční úvěry. Reálná hodnota vypůjčených peněz totiž klesá výrazně rychleji, než narůstají úroky."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top