investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Historie stavebních předpisů sahá do roku 1886

25.08.2020

První stavební řád byl na našem území přijat 10. dubna 1886 a platil pouze...

První stavební řád byl na našem území přijat 10. dubna 1886 a platil pouze pro Prahu. Později se rozšířil na Plzeň a České Budějovice. Pro ostatní obce byl přijat stavební řád v roce 1889. Tehdejší pravidla byla výrazně jednodušší než dnes. Postupně se však rozvíjela a myslela na stále více okolností. Významný zlom přinesl vznik evidenčních plánů, které umožnily zefektivnit proces plánování nových staveb.

V období první republiky vznikl nápad na vytvoření celostátního stavebního úřadu, který měl sjednotit stavební standardy na celém území. Než však vznikl, přišla válka. Po ní byl v roce 1946 přijat zákon o stavební obnově, který měl za cíl rychle renovovat poškozené stavby. Klíčový byl pak zákon z roku 1949, který se zaměřoval na územní plánování a výstavbu obcí. Tímto zákonem byl zaveden pojem územní plánování, což umožnilo rozdělit území na různé typy dle jeho využití.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

V roce 1958 byl přijat zákon o územním plánování, který posuzoval přípustnost staveb dle institutu územního rozhodování. Další zásadní úprava stavebních předpisů vznikla v roce 1976. Takzvaná Padesátka, jak se zákonu přezdívalo, spojila úpravu územního plánování se stavebním řádem. Tento zákon byl mnohokrát novelizován a platil i po sametové revoluci. Nahradil ho až stavební zákon z roku 2006, který platí dodnes.

 

Současná podoba stavebního zákona se ukazuje jako přežitá, protože neúměrně prodlužuje stavební řízení. Dle žebříčku Světové banky je Česká republika v tomto ukazateli až na 157. místě na světě a v Evropě patří mezi nejhorší. Z těchto důvodů je třeba přijmout nový stavební zákon, který urychlí proces vydávání stavebních povolení. Díky tomu by se mohla zvýšit dostupnost bydlení a zlepšit dopravní situace v naší zemi.

Chcete obchodovat na kapitálových trzích?

Spojte se s těmi nejlepšími právě teď!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!




"Již více než 134 let platí na našem území různé stavební předpisy. Bohužel jejich současná podoba výrazně brání rozvoji bydlení a dopravních komunikací v naší zemi. Je proto namístě provést zásadní reformu, která povede k výraznému zkrácení délky vydávání stavebních povolení."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top