investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

HDP USA za 3. čtvrtletí vykázal oživení

28.10.2022

Reálný HDP se ve třetím čtvrtletí roku 2022 zvýšil o 2,6 % mezičtvrtletně (anualizovaně)...

KLÍČOVÉ ÚDAJE

  • Reálný HDP se ve třetím čtvrtletí roku 2022 zvýšil o 2,6 % mezičtvrtletně (anualizovaně). Údaje byly těsně nad konsensuální prognózou, která počítala se ziskem 2,4 % q/q.
  • Spotřebitelské výdaje vzrostly o 1,4 %, což je zpomalení z 2,0 % zaznamenaných ve 2. čtvrtletí. Na celkovém zisku se podílely výdaje na služby (2,8 %), zatímco výdaje za zboží (-1,2 %) byly nižší. Pokles zboží byl rozložen do výdajů dlouhodobé spotřeby (-0,8 %) a krátkodobé spotřeby (-1,2 %).
  • Podnikové investice do nebytových prostor vzrostly o 3,7 %, protože pokračující zisky v produktech duševního vlastnictví (6,9 %) a oživení investic do vybavení (10,8 %) více než vyrovnaly pokles v nebytových strukturách (- 15,3 %). Investice do struktur se snížily šest po sobě jdoucích čtvrtletí a od 1. čtvrtletí 2021 klesly o 13,4 %.
  • Investice do rezidenčních nemovitostí (26,4 %) ve třetím čtvrtletí prudce klesly, protože výstavba domů se zpomalila a prodeje nových a stávajících domů se ve 3. čtvrtletí snížily o více než 10 %. Mimo pandemii byl pokles rezidenčních investic ve 3. čtvrtletí největším poklesem od 1. čtvrtletí 2010. Z hlediska příspěvku k růstu se investice do bydlení snížily o 1,4 procentního bodu (pb) HDP.
  • Po poklesu v pěti po sobě jdoucích čtvrtletích vzrostly vládní výdaje o 2,4 %, přičemž zisky pocházely jak z federální (3,4 %), tak ze státní a místní (1,7 %) úrovně.
  • Vývoz vzrostl ve třetím čtvrtletí o 14,4 %, přičemž zisky byly rozloženy jak na zboží (17,2 %), tak na služby (8,4 %). Dovoz se snížil o 6,9 %, když pokles dovozu zboží (- 8,7 %) byl jen částečně kompenzován mírným nárůstem ve službách (2,4 %). To vedlo k dalšímu snížení schodku obchodní bilance, což vedlo k nárůstu čistého obchodu o 2,8 pb k HDP ve 3. čtvrtletí.
  • Investice do zásob klesly o skromnějších 0,7 procentního bodu ve třetím čtvrtletí – což je výrazné zlepšení oproti poklesu o 1,9 procentního bodu ve 2. čtvrtletí.


KLÍČOVÉ DŮSLEDKY

Po poklesu v každém z prvních dvou čtvrtletí roku se reálný HDP ve třetím čtvrtletí vrátil k růstovému trendu (~1,8 %). Je pravda, že koncové číslo nadsazuje současnou míru síly v ekonomice USA,protože čistý export výrazně přispěl k růstu ve třetím čtvrtletí.

Naopak domácí tahouni zůstali relativně nezměněni oproti předchozímu čtvrtletí, přičemž spotřeba domácností a fixní investice přidaly k celkovému růstu pouze 0,1 procentního bodu – pokles z 0,5 pb ve 2. čtvrtletí.

Domácnosti zaznamenaly ve druhém čtvrtletí rekordní pokles čistého jmění, protože prudký pokles akcií pomohl vymazat 6,1 bilionu dolarů z rozvah domácností (graf 1). Zpomalení spotřebitelských výdajů ve 3. čtvrtletí naznačuje, že kumulativní dopad vyšších úrokových sazeb, erodující kupní síla v důsledku zvýšené inflace a pokles čistého jmění, to vše značně brzdí spotřebitelské výdaje. Vzhledem k tomu, že akumulované úspory byly čerpány rychleji, než se dříve očekávalo, a očekává se další zmírnění cen domů – což bude dále brzdit čisté jmění domácností – budou spotřebitelské výdaje v následujících měsících pravděpodobně nadále slábnout.

HDP je zpět-hledící indikátor, a proto bude mít jen malý vliv na rozhodování Fedu na jejich zasedání příští týden. Vzhledem k tomu, že údaje o inflaci zůstávají horké a nevykazují příliš přesvědčivé známky o převrácení a trh práce je stále neuvěřitelně napjatý, zdá se pravděpodobné, že dojde k dalšímu zvýšení o 75 bazických bodů.


graf total assets

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top