investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Gazprom plánuje příští rok výrazně zvýšit vývoz plynu

23.12.2020

Ruská plynárenská společnost Gazprom plánuje příští rok díky růstu poptávky výrazně zvýšit vývoz...

Ruská plynárenská společnost Gazprom plánuje příští rok díky růstu poptávky výrazně zvýšit vývoz zemního plynu do Evropy a do Číny. Dnes to podle agentury Reuters řekl zástupce generálního ředitele firmy Famil Sadygov. Do Číny hodlá firma suroviny prodat dvakrát tolik co v letošním roce.

Sadygov ve firemním časopise Gazpromu uvedl, že se společnost v roce 2021 chystá zvýšit vývoz do Evropy na 183 miliard metrů krychlových. V letošních prvních třech kvartálech do Evropy včetně Turecka putovalo od Gazpromu jen 125,7 miliardy kubíků, meziročně o 12 procent méně. Za celý letošní rok by jich mělo být podle odhadů 171 až 172 miliard.


"Při práci na rozpočtu jsme se řídili opatrným optimismem, podle nějž se globální trh s plynem v roce 2021 postupně vynoří ze scénáře 'dokonalé bouře', jíž jsme byli letos svědky,“ uvedl Sadygov s odkazem na koronavirovou pandemii.


Dále sdělil, že průměrná cena za 1000 metrů krychlových plynu pro Evropu se bude příští tok pohybovat okolo 170 dolarů (asi 3700 Kč). Společnost si podle něj chystá v roce 2021 půjčit na mezinárodních trzích více než 510 miliard rublů (téměř 146 miliard Kč). Firma přesto i nadále počítá s tím, že na výplatu dividendy za letošní rok použije 40 procent upraveného čistého zisku, dodal.


Gazprom se ve třetím čtvrtletí propadl do ztráty 251,3 miliardy rublů. Za stejné období loni hospodařil s čistým ziskem 211,8 miliardy rublů. Na vině byl pokles kurzu ruské měny. Ve čtvrtletí se také snížily tržby, a to jak v Rusku, tak za vývoz plynu do dalších evropských zemí.


Ruská společnost už si na leden rezervovala více ukrajinských přepravních kapacit. Podle agentury Reuters to vyplývá z údajů maďarské regionální rezervační platformy. Přes Ukrajinu putuje do Evropy většina ruského plynu. Podle Reuters je to znamení, že se Gazprom obává dopadu amerických sankcí uvalených na jeho projekt plynovodu Nord Stream 2, kterým chce Ukrajinu z přepravy plynu vyšachovat.


Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí včetně České republiky. Kontrolu nad firmou má Kreml.


Zdroj: ČTK



"Koronavirová krize vedla k omezení spotřeby průmyslových komodit. Díky tomu se snížily burzovní ceny ropy, elektřiny i zemního plynu. S postupnou obnovou globálního hospodářství se však budeme muset připravit na zdražování těchto komodit. To může udělat čáru přes rozpočet mnohým rodinám."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top