investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu

18.03.2024
AIappletechnologie

Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku

18.03.2024
akcieburzainvesticeipo

Ranní zpravodaj: Americké akcie ve čtvrtek klesly po zveřejnění dalšího údaje o inflaci

15.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

McDonald's v mnoha zemích světa zasáhl výpadek počítačového systému

15.03.2024
mcdonaldssvět

Ford podepsal dohodu o výstavbě závodu na zpracování niklu v Indonésii

30.03.2023

Je to první investice Fordu v Indonésii...

Americká automobilka Ford Motor podepsala finální investiční dohodu s PT Vale Indonesia a čínskou Zhejiang Huayou Cobalt o výstavbě závodu na zpracování niklu v Indonésii za 4,5 miliardy USD (97,4 miliardy Kč). Uvedla to dnes agentura Reuters. Je to první investice Fordu v Indonésii.

Závod se bude nacházet v místě, kde Vale provozuje důl na nikl. Ročně by měl vyprodukovat 120.000 tun materiálu získávaného z niklové rudy a používaného pro výrobu baterií do elektromobilů.

Indonésie má největší zásoby niklu na světě. Země se snaží rozvíjet navazující průmyslová odvětví pro tento kov a má ambice časem vyrábět také baterie a elektromobily.

Firmy Vale a Huayou zahájily výstavbu závodu v listopadu. Komerční provoz by měl začít v roce 2026. Vale Indonesia má v projektu podíl 30 procent, o zbývající část se podělí Ford a Huayou.

Indonéská vláda od roku 2020 zakazuje vývoz nezpracované niklové rudy, aby zajistila dodávky pro stávající i potenciální investory. V současnosti se uchází o investice od globálních výrobců elektromobilů jako Tesla a čínská BYD Group.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top