investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Zisk Bank of America ve čtvrtletí klesl

16.04.2024
akciebankatržbyusa

Odbyt smartphonů ve čtvrtletí vzrostl

15.04.2024
applesamsungsvěttechnologie

Ranní zpravodaj: Americké akcie se ve čtvrtek odrazily výše od posledního výprodeje

12.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ford podepsal dohodu o výstavbě závodu na zpracování niklu v Indonésii

30.03.2023

Je to první investice Fordu v Indonésii...

Americká automobilka Ford Motor podepsala finální investiční dohodu s PT Vale Indonesia a čínskou Zhejiang Huayou Cobalt o výstavbě závodu na zpracování niklu v Indonésii za 4,5 miliardy USD (97,4 miliardy Kč). Uvedla to dnes agentura Reuters. Je to první investice Fordu v Indonésii.

Závod se bude nacházet v místě, kde Vale provozuje důl na nikl. Ročně by měl vyprodukovat 120.000 tun materiálu získávaného z niklové rudy a používaného pro výrobu baterií do elektromobilů.

Indonésie má největší zásoby niklu na světě. Země se snaží rozvíjet navazující průmyslová odvětví pro tento kov a má ambice časem vyrábět také baterie a elektromobily.

Firmy Vale a Huayou zahájily výstavbu závodu v listopadu. Komerční provoz by měl začít v roce 2026. Vale Indonesia má v projektu podíl 30 procent, o zbývající část se podělí Ford a Huayou.

Indonéská vláda od roku 2020 zakazuje vývoz nezpracované niklové rudy, aby zajistila dodávky pro stávající i potenciální investory. V současnosti se uchází o investice od globálních výrobců elektromobilů jako Tesla a čínská BYD Group.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top