investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Firma Berkshire zvýšila podíly v pěti japonských obchodních firmách

21.11.2022

V každé nejméně o jeden procentní bod na více než šest procent...

Americká investiční společnost Berkshire Hathaway zvýšila své podíly v pěti největších japonských obchodních společnostech, v každé nejméně o jeden procentní bod na více než šest procent. S odvoláním na podání u regulačních úřadů o tom dnes informovala agentura Reuters. Konglomerát investora a miliardáře Warrena Buffetta v roce 2020 uvedl, že jeho investice do japonských obchodních společností jsou dlouhodobé a podíly by se mohly zvýšit až na 9,9 procenta.

Podíly Berkshire se zvýšily na 6,59 z 5,04 procenta v Mitsubishi, na 6,62 z 5,03 procenta v Mitsui & Co, na 6,21 z 5,02 procenta v Itochu, na 6,75 z 5,06 procenta v Marubeni a na 6,57 z 5,04 v Sumitomo.

Akcie zmíněných společností na zprávu reagovaly růstem. Nejvíce stouply akcie Mitsubishi a Marubemi, které si připsaly přes dvě procenta. Index Nikkei 225, který je hlavním cenovým indikátorem burzy v Tokiu, si za dnešní seanci připsal 0,16 procenta.

Od začátku roku akcie pěti dotyčných obchodních společností vzrostly o dvouciferná procenta a překonaly tak tříprocentní pokles průměru indexu Nikkei 225.

Takaši Hiroki, hlavní stratég společnosti Monex, uvedl, že ho nepřekvapilo, že Berkshire ve firmách nakoupila více akcií. "Vysoké ceny akcií obchodních společností souvisí s vysokými cenami komodit, ale v jejich podnikání jde o mnohem víc," řekl. "Jejich zisky jsou dobré a výnosy pro akcionáře jsou vysoké," dodal.

Minulý týden společnost Berkshire informovala, že koupila za více než 4,1 miliardy dolarů podíl v tchajwanském výrobci čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Konglomerát přitom jen zřídka nakupuje cenné papíry technologických firem.

Dvaadevadesátiletý Buffett patří mezi nejbohatší lidi světa a díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku Věštec z Omahy. Podle aktuálního žebříčku miliardářů agentury Bloomberg je Buffett šestým nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě kolem 108 miliard dolarů.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top