investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie se v pondělí odrazily ode dna

23.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy

23.04.2024
akciebankamonetatržbyčesko

Čistý zisk automobilky GM v prvním čtvrtletí vzrostl o 24,4 procenta

23.04.2024
akcieautotržbyusa

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 skončil v pátek pod úrovní 5 000 bodů

22.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Evropské unii hrozí dluhová krize

31.05.2018

Relativní zadlužení Evropské unie klesá a začíná se přibližovat k 80 procentům hrubého domácího produktu.

Relativní zadlužení Evropské unie klesá a začíná se přibližovat k 80 procentům hrubého domácího produktu. Přesto v unii existují státy, které se potácí nad propastí dluhové krize. Alarmující je situace v Itálii, kde veřejný dluh přesahuje úroveň 130 procent hrubého domácího produktu. Nejistota kolem budoucí vlády a snaha klíčových politických stran navyšovat vládní výdaje znepokojuje trhy, což se odráží v razantním růstu úrokových sazeb na italských dluhopisech.

Aktuálně se desetileté italské dluhopisy prodávají s úrokovou sazbou 3,0 procenta. Před třemi měsíci se přitom daly pořídit se sazbou 1,7 procenta. Ještě dramatičtější situace je u dvouletých dluhopisů, kde za poslední čtvrtletí poskočila úroková sazba ze záporné úrovně -0,3 procenta až na 2,6 procenta. Strmě rostoucí úrokové sazby přitom prodražují financování dluhu, který dosahuje astronomických 2,3 bilionu eur. Investoři vyhodnocují italské dluhopisy jako rizikové a klesající poptávka může způsobit propuknutí dluhové krize.

V případě kolapsu Itálie se problémy začnou přenášet do dalších států Evropské unie. Silně ohrožené je Španělsko, které se taktéž zmítá v politické krizi. Problémy však může mít i Portugalsko a Francie. Samostatnou kapitolou je situace v Řecku, jehož dluh se pohybuje kolem 180 procent hrubého domácího produktu. Evropská unie tak není daleko od propuknutí dluhové krize. Paradoxně se tak děje v situaci dlouhodobého hospodářského růstu.


Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!


Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top