investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Erste zvýšila zisk o 26 procent

29.04.2022

Hospodaření podpořil zejména růst úrokových výnosů díky zvýšení sazeb v České republice, Maďarsku a Rumunsku...

Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu, v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 26 procent na 449 milionů eur (asi 11 miliard Kč). Hospodaření podpořil zejména růst úrokových výnosů díky zvýšení sazeb v České republice, Maďarsku a Rumunsku, a také zájem o úvěry, hlavně o hypotéky a půjčky firmám. Banka to dnes oznámila ve své výsledkové zprávě.

Provozní zisk se zvýšil o 10,4 procenta na 801 milionů eur. Čisté výnosy z úroků pak vzrostly o 18,8 procenta na 1,39 miliardy eur, hlavně díky zvýšení úrokových sazeb a výraznému růstu objemu úvěrů na všech trzích. Čisté výnosy z provizí a poplatků stouply o 14 procent na 615,3 milionu eur.

Navzdory nejistotě způsobené válkou na Ukrajině zůstalo podle vyjádření banky v prvním čtvrtletí rizikové prostředí relativně příznivé. Ukazatel podílu nesplácených úvěrů se snížil na 2,3 procenta z 2,4 procenta před rokem a je nejnižší od vstupu banky na burzu, což podle internetových stránek Erste bylo v roce 1997.

Celkový objem poskytnutých úvěrů vzrostl o 2,8 procenta na 185,3 miliardy eur. Nejvýrazněji se zvýšil v Rakousku a České republice. Vklady klientů pak stouply o 5,6 procenta na 222,4 miliardy eur. Objem vkladů se zvyšoval na všech trzích, nejvýrazněji v Rakousku a Česku.

"V době vážných geopolitických a makroekonomických problémů se ekonomiky střední Evropy dosud ukázaly jako odolné," uvedl finanční ředitel Stefan Dörfler. Tato odolnost je podle jeho vyjádření základem dobrých provozních výsledků banky v prvním čtvrtletí.

Česká spořitelna v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 84,3 procenta na pět miliard korun. Za růstem je podle banky vyšší provozní výsledek, jenž odráží celkové zotavení po pandemii covidu-19. Spořitelna je největší bankou v České republice podle počtu klientů, kterých má asi 4,5 milionu.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Na bankovním trhu jsou patrné dva silné trendy. Jedná se o digitalizaci a postupující regulaci. Digitalizace umožňuje stále více procesů v bankách řídit centrálně. Význam poboček klesá, protože stále více záležitostí lze obstarat na internetu. Tento trend je doprovázen propouštěním bankovních zaměstnanců a zvyšujícím se tlakem na efektivitu. Postupující regulace činí bankovní sektor stále méně prostupným. Banky budou muset narůst do kritické velikosti, aby se jim vyplácelo implementovat nové regulace. Tím bude docházet k uzavírání trhu pro nové hráče. Zároveň bude vytvářen tlak na propojování stávajících struktur.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top