investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čistý zisk banky Moneta v 1. čtvrtletí stoupl o 5,8 procenta

25.04.2024
akciebankamonetatržby

EPH klesl zisk na 90,7 mld. Kč

25.04.2024
cenaenergetikatržbyčesko

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Erste v prvním čtvrtletí zvýšila zisk o 32 procent

30.04.2023

K lepšímu hospodaření přispěly vyšší výnosy z úroků ve střední a východní Evropě...

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která vlastní Českou spořitelnu, v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 32,3 procenta na 593,6 milionu eur (13,9 miliard Kč). Překonala tak očekávání analytiků. K lepšímu hospodaření přispěly vyšší výnosy z úroků ve střední a východní Evropě, uvedla dnes banka ve své výsledkové zprávě. České spořitelně ale zisk výrazně klesl.

Analytici zisk Erste odhadovali v průměru na 543 milionů eur. Banka těžila zejména z vysokých úroků v Maďarsku a Rumunsku. Registrovala i zájem o úvěry, a to ve všech sedmi zemích střední a východní Evropy, kde působí.

Provozní zisk se zvýšil téměř o 57 procent na 1,26 miliardy eur. Čisté výnosy z úroků pak vzrostly o 27,1 procenta na 1,77 miliardy eur, hlavně díky zvýšení úrokových sazeb a výraznému růstu objemu úvěrů. Čisté výnosy z provizí a poplatků stouply o 4,4 procenta na 642,7 milionu eur.

"K výsledku hospodaření přispěly také provozní náklady, které byly v souladu s očekáváním, a rizikové prostředí, které zůstalo příznivé," uvedl finanční ředitel Stefan Dörfler. Dodal, že skupina směřuje ke splnění celoročního výhledu.

"Ekonomiky zemí ve střední a východní Evropě se nevyhnuly celosvětovému zpomalení hospodářského růstu, ale ukazují se jako odolné," konstatoval generální ředitel Willi Cernko.

"Růst čistých úrokových výnosů Erste o 27 procent souvisí s úrokovým cyklem Evropské centrální banky (ECB), která začala zvyšovat úrokové sazby později než Česká národní banka (ČNB), a nyní v něm pokračuje," řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Akcie Erste na pražské burze po 10:00 odepisovaly 0,8 procenta na 764 korun.

České spořitelně klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 33,5 procenta na 3,3 miliardy korun. Provozní zisk byl nižší o 24,6 procenta a dosáhl 5,7 miliardy korun. Za poklesem je kombinace nižších provozních výnosů a vyšších provozních nákladů, uvedla banka. Spořitelna je největší bankou v České republice podle počtu klientů, kterých má asi 4,5 milionu.

Akcie světových bank v březnu výrazně oslabily po pádu amerických finančních ústavů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank, nepříznivé dopady měl i nucený prodej druhé největší švýcarské banky Credit Suisse, která se dostala do problémů. Od té doby se trhy do značné míry uklidnily.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top