investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Apple odstranil ze svého čínského obchodu aplikace WhatsApp a Threads

19.04.2024
appleusačína

Tesla svolává téměř 3900 Cybertrucků

19.04.2024
autotesla

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Elon Musk chce koupit Twitter

14.04.2022

V provozovateli stejnojmenné sociální sítě už má podíl 9,2 procenta a je...

Miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk chce koupit Twitter. V provozovateli stejnojmenné sociální sítě už má podíl 9,2 procenta a je tak jeho největším akcionářem. Jeho "nejlepší a konečná" nabídka společnost podle agentury Bloomberg ohodnocuje na zhruba 43 miliard dolarů (963,4 miliardy Kč). Firma má podle něj mimořádný potenciál, který on zcela rozvine, cituje Muska Bloomberg. V oznámení americkému regulátorovi Musk uvedl, že má v plánu společnost stáhnout z burzy. Twitter uvedl, že jeho nabídku zváží.

Nejbohatší člověk světa nabízí za akcii 54,20 dolaru v hotovosti, což představuje 54procentní prémii oproti závěrečné ceně z 28. ledna. Vyplývá to z Muskova oznámení americké Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Akcie Twitteru si dnes před zahájením obchodování připisovaly přes deset procent.

"Investoval jsem do Twitteru, protože věřím v jeho potenciál stát se platformou pro svobodu projevu na celém světě. Věřím, že svoboda projevu je společenským imperativem pro fungující demokracii," uvedl Musk v oznámení. "Od té doby, co jsme se stal akcionářem společnosti, si však uvědomuji, že ve své současné podobě nebude ani prosperovat, ani sloužit tomuto společenskému imperativu. Twitter je třeba transformovat na soukromou společnost," dodal.

Twitter uvedl, že Muskovu nezávaznou nabídku obdržel a rozhodne se, zda je v nejlepším zájmu akcionářů ji přijmout, nebo pokračovat v činnosti jako veřejně obchodovaná společnost.

Musk minulý týden informoval, že získal ve Twitteru podíl 9,2 procenta, a stal se tak jeho největším akcionářem. V sobotu šéf Twitteru Parag Agrawal oznámil, že Musk nebude členem správní rady. Podle dřívější dohody měl do roku 2024 zastávat funkci ředitele. Po dobu, kdy by byl členem správní rady, a 90 dní po ukončení členství nesměl sám nebo ve skupině vlastnit více než 14,9 procenta akcií Twitteru. Někteří analytici posléze spekulovali, že Musk místo ve správní radě odmítl, aby mohl ve společnosti získat větší podíl.

Jeden z neproslulejších současných inženýrů si může převzetí Twitteru dovolit. Podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg činí jeho majetek zhruba 259 miliard dolarů, zatímco tržní ocenění Twitteru se pohybuje kolem 37 miliard dolarů.

Nabídka 54,20 dolaru za akcii je "příliš nízká" na to, aby ji akcionáři nebo správní rada přijali, uvedl ve zprávě Adam Crisafulli ze společnosti Vital Knowledge. Dodal, že akcie společnosti před necelým rokem vystoupaly na 70 dolarů.

"Tato telenovela skončí tím, že Musk bude po tomto agresivním nepřátelském převzetí vlastníkem Twitteru," myslí si analytik Daniel Ives ze společnosti Wedbush. Nějaký další zájemce či konsorcium se podle něj objeví jen stěží a správní rada Twitteru bude pravděpodobně nucena Muskovu nabídku přijmout.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Twitter zaostává v zavádění nových funkcí. Na vrch mají velcí konkurenti jako Facebook i nové aplikace jako TikTok.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top