investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

ECB vykročila k monetární restrikci

22.07.2022

Ukončila téměř dekádu trvající éru záporných sazeb v EZ

ECB

- ECB zvýšila klíčovou úrokovou sazbu pro refinanáčí operace a úrokové sazby z mezní zápůjční facilitu a vkladovou facilitu o 50 bazických bodů na 0,50 %, 0,75 %, respektive 0,00 %.

- Také schválil nástroj na ochranu před fragmentací (TPI), který lze aktivovat proti diskrepancím dynamiky trhu, která představuje vážnou hrozbu pro přenos měnové politiky v celé eurozóně. Velikost TPI nákupů bude záviset na závažnosti rizik, kterým politika čelí - defragmentace a nákupy nebudou omezeny ex ante.

- Splátky jistiny ze splatných nakoupených cenných papírů v rámci programu nákupu aktiv (APP) a pandemický program nouzového nákupu (PEPP) budou plně reinvestovány po delší dobu. Expirující cenné papíry PEPP budou reinvestovány minimálně do konce roku 2024.

- Flexibilní reinvestování cenných papírů PEPP zůstane první linií obrany proti rozdílným úrokovým sazbám v eurozóně.

Komentář BHS

V červnu ECB naznačila, že zvýší sazby o 25 bazických bodů. Inflace v eurozóně však nedávno dosáhla 8,6 % a hrozba jejího dalšího zrychlování je reálná. ECB, která je výrazně za křivkou, musela podniknout agresivnější kroky aby tenzi snížila. Dnešním krokem také končí osm let negativních sazeb. ECB uvedla jako jedno z hlavních proinflačních rizik vysoce nejisté dodávky zemního plynu.

Padesátibodové zvýšení sazeb není v dnešní době až tak neobvyklé. Vzhledem k tomu, že začátkem července centrální banky Austrálie, Nového Zélandu a Jižní Koreji oznámily 50bodové zvýšení. Ale mezi vyspělými ekonomikami se odhodlala kanadská centrální banka zatímk největší jednorázové restrikci, když zvýšila soji klíčovou sazbu o 100 bazických bodů. Dnešní rozhodnutí ECB také dává smysl vzhledem k oznámení TPI, který bude použit k omezení úrokových spreadů v eurozóně. Jak tomu rozumíme, ECB bude moci využít TPI na nákup dluhopisů ze zemí, které se potýkají s tlakem na trhu s dluhopisy, který zvyšuje jejich výnosy a tím prodražuje obsluhu státního dluhu. Tyto nákupy budou sterilizovány a nebudou mít vliv na měnovou politiku. Ale ECB bude spoléhat především na pružnost reinvestic držených cenných papírů a vliv tohoto nástroje na podporu zemí, které to potřebují. Itálie by se brzy mohla stát jednou z těchto zemí. Výnosy italských dluhopisů rostly mnohem rychleji než německé výnosy a současný spread je asi 225 bazických bodů. Nedávná rezignace premiéra Maria Draghiho tuto propast jen prohloubila.

Dopady

Aktualizovali jsme naši prognózu budoucího zvyšování sazeb ECB na základě dnešního oznámení. Další 50bodová restrikce se zda být pravděpodobná, a má pomoci ECB zabránit ukotvení vysokých inflačních očekávání. Předpokládáme, že refinanční sazba dosáhne v prvním čtvrtletí příštího roku 2,25 %. Stěžejní pro další odhady měnové politiky ECB je, jak efektivně bude TPI a další nástroje ECB pomáhat, respektive redukovat rozpětí úrokových sazeb v eurozóně. Pokud se objeví velké finanční napětí, ekonomika eurozóny by mohla ochlazovat rychleji, než se očekávalo, což by mohlo ECB donutit restrikce zmírnit, případně od nich úplně odstoupit.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top