investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ECB „povolila“ a sundala sazby

05.06.2014

Evropská centrální banka „vyslyšela“ očekávání trhu a snížila hlavní úrokovou sazbu o desetinu procenta na 0,15% a sazbu na depozitech posunula do záporné poloroviny na -0,1% (obé s účinností pod 11.6.2014). To jsou základní informace krátké tiskové

Evropská centrální banka „vyslyšela“ očekávání trhu a snížila hlavní úrokovou sazbu o desetinu procenta na 0,15% a sazbu na depozitech posunula do záporné poloroviny na -0,1% (obé s účinností pod 11.6.2014). To jsou základní informace krátké tiskové zprávy.

Další komentáře budou předmětem vystoupení šéfa ECB Maria Dragiho o půl třetí (našeho času), který by se, mimo jiné, měl vyjádřit k dalším případným opatřením centrální banky na podporu evropské ekonomiky. Alespoň tolik slibuje stručná poznámka téže zprávy.

Více než snížení sazeb, které (a mohlo být) je relativně malé a spíše kosmetické, to mohou být právě další opatření, která by banka přijala. Spekuluje se o nákupech dluhopisů, tedy evropské obdobě kvantitativního uvolňování (QE). Banka by tím ukázala, jak daleko je ochotna při podpoře evropské ekonomiky zajít.

Nastavení záporné úrokové sazby na depozitech nelze nazvat pouhou kosmetikou. ECB se tímto krokem stává první z velké čtyřky centrálních bank (Bank of England, Bank of Japan, FED a samozřejmě ECB) , která takové opatření přijala v praxi.

Pro nás z toho plyne, že česká koruna může o něco posílit, neboť úrokový diferenciál ve prospěch eura byl právě velkou měrou snížen.

Akciové trhy mohou reagovat na opatření ECB růstem.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top