investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ECB klade na Société Générale kvůli riziku přísnější požadavky

01.12.2023

Société Générale dosavadní požadavky plní...

Evropská centrální banka (ECB) klade na francouzský finanční ústav Société Générale přísnější požadavky, aby měla lépe pod kontrolou rizika. Požadavek na povinné minimální rezervy jí u klíčového ukazatele na příští rok zvýšila na 10,22 procenta objemu kapitálu z dosavadních 9,36 procenta. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Société Générale dosavadní požadavky plní.

Société Générale je třetí největší bankou ve Francii s akciemi na veřejných trzích. V České republice vlastní Komerční banku. ECB se rozhodla požadavek na minimální rezervy zpřísnit v rámci procesu SREP. Ten vyhodnocuje rizika, jimž čelí velké instituce, a navrhuje požadavky na solventnost a opatření v oblasti dohledu, které musejí banky v nadcházejícím roce dodržovat.

Zvýšený práh ECB stanovila pro svůj nejpřísnější ukazatel solventnosti nazývaný Common Equity Tier 1 (CET1). Přísnější požadavek začíná platit od 1. ledna 2024.

"Jejich ukazatel CET1 zůstává výrazně nad minimálními požadavky," řekl agentuře Reuters analytik, který si nepřál být jmenován. "Ve svém strategickém plánu skupina uvedla, že ke konci roku 2026 po zavádění pravidel Basel 4 usiluje o CET1 na úrovni 13 procent," dodal. Pravidla označovaná Basel 4 dál zpřísňují proces vyhodnocování rizik v bankách.

Ke konci letošního září měla Société Générale ukazatel CET1 na hodnotě 13,3 procenta. To znamená, že bez problémů plnila nejen dosavadní požadavky, ale i ty přísnější, které teprve začnou platit.

Zpřísnění požadavků na kapitálovou přiměřenost znamená, že banky musejí v rezervách držet více kapitálu. Tím se jim zvyšují provozní náklady a potenciálně klesá jejich schopnost generovat vyšší návratnost vlastního kapitálu. Cílem regulátorů je však posílit finanční stabilitu bankovního systému a snížit riziko platební neschopnosti bank.

ECB zvýšila minimální požadavky i pro španělské banky.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top