investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Deliveroo může být největší primární emisí v Londýně za deset let

22.03.2021

Plánovaný vstup na burzu by mohl britskou společnost Deliveroo ocenit až na 8,8 miliardy...

Plánovaný vstup na burzu by mohl britskou společnost Deliveroo ocenit až na 8,8 miliardy liber (267 miliard Kč). Mohl by se tak stát největší primární veřejnou nabídkou (IPO) akcií na londýnské burze za posledních zhruba deset let, uvedla agentura Reuters. Ta vychází z cenového rozpětí, které dnes firma pro účely nabídky zveřejnila. Deliveroo se specializuje na rozvoz jídel a těží z prudkého růstu poptávky, který je důsledkem šíření koronaviru.

Firma dnes oznámila, že hodlá cenu akcií stanovit na 3,9 až 4,6 libry, což celý podnik ohodnocuje na 7,6 až 8,8 miliardy liber. Podle britské vlády je Deliveroo důkazem toho, že Londýn i po odchodu Británie z Evropské unie dokáže přilákat velké primární emise akcií.


Prostřednictvím společnosti Deliveroo si nyní každý měsíc přes šest milionů lidí objednává jídlo z více než 115.000 restaurací a obchodů. Hodnota zpracovaných transakcí se loni zvýšila o 64 procent na 4,1 miliardy liber. Ztráta podniku se naopak snížila, a to na 223,7 milionu z 317,3 milionu liber v roce předchozím. V prvních dvou měsících letošního roku dosáhl růst hodnoty zpracovaných transakcí 121 procent.


"Zažíváme silný začátek roku 2021 a jsme teprve na pokraji vzrušující cesty na velkém a rychle rostoucím trhu s rozvozem jídla. Před sebou máme obrovské příležitosti," uvedl dnes zakladatel a výkonný ředitel podniku Will Shu.


Podle analytiků nicméně panují pochybnosti, zda bude nynější příznivý vývoj pokračovat i po uvolnění koronavirových opatření. "Deliveroo zjevně podpořil covid," uvedla analytička Susannah Streeterová ze společnosti Hargreaves Lansdown. "Nevyhnutelně nastane pokles poptávky, jakmile strávníci začnou využívat možnost rezervovat si stůl ve svých oblíbených podnicích, až se restrikce zmírní," dodala.


Zdroj: ČTK



"Společnost Deliveroo získává příjmy tím, že restauracím fakturuje provizní poplatky a zákazníkům účtuje poplatky za objednávky. Společnost působí ve Velké Británii, Nizozemsku, Francii, Belgii, Irsku, Španělsku, Itálii, Austrálii, Singapuru, Spojených arabských emirátech, Kuvajtu a Hongkongu."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top