investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní americké indexy uzavřely na rekordních hodnotách

16.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČEZ investuje do roku 2030 v Ústeckém kraji 100 miliard Kč

16.05.2024
investiceČEZčesko

Zisk i tržby Walmartu překonaly odhady

16.05.2024
obchodprodejtržbyusa

Ranní zpravodaj: Indexy S&P 500 a Dow Jones poskočily o zhruba 0,5 %

15.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Čtvrtletní výsledky Unipetrolu? Sláva jednorázovým položkám!

22.04.2014

Indikované miliardové zaúčtování pozitivního goodwillu souvisejícího s přikoupením podílu v České rafinérské razantně otočí výsledkovou bilanci Unipetrolu. Velký zisk, který uvidíme, dá vzpomenout na lepší časy,

Indikované miliardové zaúčtování pozitivního goodwillu souvisejícího s přikoupením podílu v České rafinérské razantně otočí výsledkovou bilanci Unipetrolu. Velký zisk, který uvidíme, dá vzpomenout na lepší časy, kdy rafinérské marže nebyly pod jedním dolarem.

S rafinérským segmentem se první kvartál patrně příliš nemazlil. Modelová rafinérská marže, jak ji s předstihem indikuje společnost, byla pouhých 0,2 USD/bbl a to je pro rentabilitu tohoto segmentu mnohem méně než málo. Pro představu, před rokem byla 1,9 dolaru a v roce 2012 se pohybovala v průměru nad třemi dolary.

Naštěstí vzrostly údajně marže v petrochemickém segmentu a naštěstí lze trochu spekulovat o lepším vývoji PHM, když pomáhat mohla teplá zima; dopravní výkony by měly být vyšší, a tím i spotřeba nafty a benzínu.

Hlavní událost prvního kvartálu spočívá v účetních i objektivních důsledcích lednového dokončení nákupu podílu 16,335% v České rafinérské od společnosti Shell.

Společnost Unipetrol indikovala, že účetní efekt transakce znamenal přehodnocení a zaúčtování kladného goodwillu v objemu až jedné miliardy. Tato položka bude výnosem ve výsledovce a zajistí firmě velký čistý čtvrtletní zisk (ne-li zisk celoroční). Nemá však žádný dopad na hotovostní pozici firmy, není tedy nějakým příjmem peněz.

Druhý efekt je fundamentální a trvalý. Díky nárůstu vlastnického podílu v České rafinérské narůstá odpovídajícím dílem i objem zpracované ropy a prodaných ropných produktů Unipetrolu, a to asi o pětinu. To se odrazí v podobném růstu tržeb společnosti. Je to příslibem do budoucna,  pro období, kdy se rafinérské marže zvednou.

Celkově jde o pozitivní zprávy. Škoda, že na kurz akcií Unipetrolu na pražské burze to nebude mít patrně podstatný dopad. Je to pro to, že akcionářská struktura společnosti je poměrně vyhraněná. Majoritní a strategický vlastník PKN Orlen drží 62,99% a skupina akcionářů zastřešovaná J&T disponuje 23,7% (fyzicky drží akcie kyperská společnost Paulinino Limited). 13,31% pak představuje akcie v rukou drobných akcionářů

Odhady včetně tabulky jsou uvedeny v analytické na stránkách BH Securities www.bhs.cz.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top