investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Credit Suisse si půjčí od centrální banky až 50 miliard švýcarských franků

16.03.2023

Credit Suisse má dlouhodobé problémy, které vyvrcholily tento týden oznámením, že...

Druhá největší švýcarská banka Credit Suisse využije možnosti vypůjčit si od centrální banky až 50 miliard švýcarských franků (CHF; 1,2 bilionu Kč). Oznámila to dnes v tiskové zprávě. Credit Suisse má dlouhodobé problémy, které vyvrcholily tento týden oznámením, že ve svých finančních výkazech a kontrolních postupech za poslední dva roky zjistila závažné nedostatky. Pomoc, kterou jí teď poskytne centrální banka, má posílit likviditu.

Centrální banka slíbenou pomoc později potvrdila. Švýcarská vláda svolala na dnešek mimořádné zasedání, na kterém se chce věnovat právě situaci kolem Credit Suisse. Podle agentury AFP ale není jasné, zda přijme nějaká rozhodnutí.

O tom, že švýcarská centrální banka poskytne Credit Suisse v případě nutnosti dodatečnou likviditu, informovaly švýcarské finanční instituce už ve středu. Uvedly také, že finanční ústav splňuje požadavky na kapitál a likviditu kladené na systémově významné banky. "V rámci svého zákonného mandátu může švýcarská národní banka poskytnout domácí bance likviditu výměnou za záruky," uvedla později centrální banka.

Sociálnědemokratická strana Švýcarska (SPS) požaduje vyvození zodpovědnosti pro ty, kteří mají stav banky na svědomí. Strana také žádá, aby se v Credit Suisse nevyplácely žádné bonusy, dokud banka půjčku nesplatí.

Někteří analytici mají za to, že pomoc centrální banky nebude k uklidnění investorů stačit, uvedla agentura Reuters. Jednou z možností, jak posílit důvěru trhu, by mohlo být získání podpory strategických investorů, mezi něž se mimo jiné řadí investiční fond Qatar Investment Authority či saúdský konglomerát Oyalan Group.

Akcie Credit Suisse se ve středu propadly až o 30 procent. Její největší investor, kterým je finanční ústav Saudi National Bank, už totiž kvůli regulačním překážkám nemůže švýcarské bance poskytnout další finanční pomoc. Měl by v ní totiž už více než desetiprocentní podíl.

Díky pomoci od centrální banky dnes akcie Credit Suisse prudce zpevňují, po ranním vzestupu o více než 30 procent po poledni vykazovaly růst skoro o 25 procent. Za poslední rok akcie banky ztratily téměř tři čtvrtiny své hodnoty a propadly se na historická minima. V roce 2008 se jejich hodnota pohybovala kolem 80 švýcarských franků, ve středu uzavřely na 1,70 CHF.

Credit Suisse bývala symbolem švýcarské spolehlivosti, její pověsti však ublížila řada skandálů. Banka zaznamenala obrovské ztráty kvůli bankrotu finanční společnosti Greensill, která podporovala ocelárnu Liberty Steel, a kvůli pádu amerického fondu Archegos. Mezi další skandály patřilo bezprecedentní domácí stíhání týkající se praní špinavých peněz pro zločinecký gang. Banka kompletně obměnila vrcholové vedení a v krátké době prochází už druhou restrukturalizací své činnosti.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top