investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Dow Jones v úterý přerušil šestidenní sérii ztrát

17.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ceny potravin v České republice klesají tři měsíce v řadě

17.04.2024
cenaekonomikavýrobačesko

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

17.04.2024
evropapenízeusačesko

Microsoft investuje do AI firmy G42

16.04.2024
AIakviziceinvesticemicrosofttechnologie

Čínská centrální banka nevylučuje vstup Ant Group na burzu

27.01.2021

Vstup na burzu zůstává pro společnost Ant Group otevřený, naznačil dnes guvernér čínské...

Vstup na burzu zůstává pro společnost Ant Group otevřený, naznačil dnes guvernér čínské centrální banky. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Z primární nabídky akcií (IPO) této finančně technologické firmy na burzách v Šanghaji a v Hongkongu loni na začátku listopadu sešlo. Čínská centrální banka posléze nařídila tomuto největšímu čínskému zprostředkovateli plateb i jeho mateřské společnosti Alibaba reorganizaci.

Vstup Ant Group na burzu by za náležitých okolností mohl připadat v úvahu, připustil guvernér centrální banky Kang I. Skupina se loni v listopadu chystala prodat akcie za 34,4 miliardy dolarů (asi 741 miliard Kč), což by tehdy znamenalo historicky největší primární nabídku.


"Řekl bych, že pokud budete postupovat podle standardů právních pokynů, dočkáte se výsledku," konstatoval dnes Kang I při virtuálním jednání davoského Světového ekonomického fóra. Zastavení primární nabídky Ant Group označil za "komplikovanou záležitost".


Skupina Ant Group je největším čínským zprostředkovatelem plateb; měsíčně její služby digitálních plateb Alipay využije 730 milionů lidí. Jiná divize společnosti se zabývá úvěry - pobírá poplatky za to, že propojuje potenciální zákazníky s poskytovateli půjček.


Média a agentury spojují postup čínské vlády proti Ant Group a její mateřské společnosti Alibaba s kritikou čínských regulačních úřadů, s níž zakladatel Jack Ma loni vystoupil v Šanghaji. Ma posléze dokonce na téměř tři měsíce zmizel z očí veřejnosti. V Šanghaji prohlásil, že čínská regulace brzdí inovace a tamní banky přirovnal k zastavárnám.


V širším kontextu ztrácí Peking trpělivost s přílišným vlivem technologických gigantů, jako je Alibaba, Ant či Tencent, uvedla zahraniční korespondentka televize CNN Selina Wangová. Běžný Číňan se bez služeb těchto firem v každodenním životě neobejde. Jsou nezbytné mimo jiné pro komunikaci, nákupy na internetu, investice na akciovém trhu či pro uzavření pojištění. Tyto firmy jsou čím dále více vnímány jako ohrožení ekonomické a politické stability země.


"Finančně technologické společnosti otevřely čínský finanční systém a poskytly menším vypůjčovatelům více možností," konstatoval guvernér centrální banky Kang I. Připomněl ale zároveň rizika týkající se ochrany dat spotřebitelů a hrozbu monopolu.


Zdroj: ČTK



"Ant Group vlastní největší čínskou platformu pro digitální platby. Ta nese název Alipay a slouží více než jedné miliardě uživatelů."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top