investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Čína tlačí na McDonald's, aby před olympiádou přijímal digitální měnu

20.10.2021

Čína tlačí na americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's, aby se v jeho čínských provozovnách před...

Čína tlačí na americký řetězec restaurací s rychlým občerstvením McDonald's, aby se v jeho čínských provozovnách před zimní olympiádou plánovanou na únor dalo platit digitální měnou její centrální banky. Píše o tom server britského deníku Financial Times (FT). Peking podle jeho zdrojů vyvíjí nátlak i na další americké podniky, aby začaly digitální měnu známou jako e-CNY přijímat. Podle amerických kritiků ale systém není bezpečný.

Digitální jüan je projekt čínské centrální banky, který umožňuje provádět platby pomocí aplikace v mobilním telefonu. S digitálními měnami se chystají experimentovat i jiné centrální banky, ta čínská je ale v jeho vývoji nejpokročilejší. Digitální jüan má podle plánu čínské centrální banky existovat společně s hotovostí.


McDonald's zatím umožňuje platby digitální peněženkou ve 270 provozovnách v Šanghaji v rámci pilotního projektu. Vládě to ale nestačí a požaduje, aby se tato možnost rozšířila do celé země.


Podle zdrojů FT vyvíjí Peking tlak i na hlavního sponzora olympijských her, platební společnost Visa. A tlak podle nich pociťuje i sponzor amerického olympijského týmu, výrobce sportovního oblečení Nike. Všechny tři firmy ale odmítají tyto skutečnosti potvrdit.


Podle Darrella Duffieho, který se projektem e-jüanu zabývá na americké Stanfordově univerzitě, bude mít digitální měna oproti plánu pomalejší rozjezd kvůli pandemii. Vědec se ale domnívá, že terčem snah čínských úřadů jsou všechny velké firmy a ty americké nepředstavují výjimku. Známé americké značky by ale projektu podle FT dodaly prestiž.


Někteří američtí kritici tvrdí, že Washington by se měl zaměřit na bezpečnostní nástrahy nové měny. Přístup k finančním transakcím by podle nich mohl ještě usnadnit schopnost Pekingu provádět kontrolu. Někteří se domnívají, že pokud by podniky upadly u vlády v nemilost, jako například v minulosti švédský oděvní řetězec H&M a společnost Nike, které kritizovaly nucené práce v Číně, mohla by vláda spotřebitelům digitální peněženky pro platby v jejich pobočkách zablokovat.


Podle republikánského poslance Michaela McCaula je digitální jüan sice nová měna, ale čínská komunistická strana se s jeho pomocí chce postaru mezinárodně izolovat. "Firmy, které to umožní, bohužel myslí více na zisky v příštích čtvrtletích než na globální pravidla v příštím čtvrtstoletí," citoval ho britský list.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Společnost McDonald's byla založena již v roce 1940. Její rozmach však začal až o 15 let později. Tehdy ji převzal Ray Kroc, který byl synem českých emigrantů.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top