investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Diverzifikace v době koncentrovaných akciových trhů – výzkum Goldman Sachs

03.05.2024
akcieburzainvesticeusa

Komerční bance klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 %

03.05.2024
KBakciebankatržbyčesko

ČEZ v létě zlevní elektřinu a plyn 1,7 milionu zákazníků bez závazku

02.05.2024
cenaenergetikaČEZčesko

ČEZ začal při údržbě v jaderných elektrárnách využívat i díly z 3D tisku

24.09.2023

Spolupracuje na tom se strojírenskou firmou Škoda JS...

Společnost ČEZ začala v posledních měsících využívat při údržbě v obou českých jaderných elektrárnách i náhradní díly vyrobené 3D tiskem. Spolupracuje na tom se strojírenskou firmou Škoda JS. V dukovanské elektrárně teď technici montují oběžné kolo čerpadla z nerezové oceli vážící několik kilogramů. Sloužit bude v chemické úpravě vody v nejaderné části zařízení. ČTK to dnes sdělil mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk. Jak uvedl, bude to první použitý kovový díl z 3D tisku, doposud šlo o menší díly z plastů.

"Kovové náhradní díly vyrobené 3D tiskem nasazujeme do zařízení v nejaderné části zařízení k praktickému ověření jejich spolehlivosti a do budoucna předpokládáme jejich postupné využití i pro zbývající části zařízení," uvedl ředitel dukovanské elektrárny Roman Havlín.

Inovativní řešení je podle něj výhodné v případech, kdy chybějící zařízení není na trhu dostupné nebo má příliš dlouhé dodací lhůty. "Je to další z kroků, který souvisí mimo jiné s posílením naší nezávislosti v dodávkách náhradních dílů i plánovaným minimálně šedesátiletým provozem jaderných bloků," uvedl ředitel.

ČEZ může ve spolupráci s firmou Škoda JS vytisknout kovové díly až o hmotnosti 600 kilogramů. Menší tiskárny, umožňující vykrývat operativní potřeby, jsou v obou českých jaderných elektrárnách, uvedl mluvčí.

Oběžné kolo čerpadla, které je teď osazované v Dukovanech, má průměr 190 milimetrů. Před montáží prošlo v akreditované materiálové laboratoři řadou destruktivních mechanických zkoušek a testů kvůli ověření mechanických vlastností materiálu v porovnání s klasicky odlitým dílem. Až na základě výsledků vydali specialisté povolení k použití vytištěného oběžného kola. Obdobný rozsah testů mají v plánu udělat po roce.

Bloky Dukovan byly uváděné do provozu v letech 1985 až 1987. Loni elektrárna Dukovany dodala 14,7 terawatthodiny (TWh) elektřiny, což byla její pátá nejvyšší roční výroba. Od začátku letoška elektrárna vyrobila 10,5 TWh elektrického proudu. Firma ČEZ teď očekává finální nabídky od uchazečů o stavbu nového bloku Dukovan, termín pro jejich podání nyní prodloužila do 31. října, místo dosavadního 2. října.


Zdroj: ČTK

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top