investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

ČEZ: pozitivní výhled

13.05.2017

Energetická skupina ČEZ zveřejnila hospodářské výsledky za 1. čtvrtletí roku 2017. Společnost potvrdila výhled na celoroční EBIDTA zisk ve výši 52 mld. CZK

Energetická skupina ČEZ zveřejnila hospodářské výsledky za 1. čtvrtletí roku 2017. Společnost potvrdila výhled na celoroční EBIDTA zisk ve výši 52 mld. CZK a zvýšila odhad celoročního upraveného čistého zisku z 12 mld. CZK na 17 mld. CZK díky prodeji podílu v maďarské společnosti MOL a nižším odpisům.

Čistý zisk ve čtvrtletí meziročně klesl o 13 % na 8,7 mld. CZK, EBITDA zisk se snížil o cca 4,5 % na 19 mld. CZK. Důvodem poklesu bylo zejména snížení cen elektřiny. Provozní výnosy se meziročně zvýšily o cca 2 % na 52,8 mld. CZK.

ČEZ je defenzivní titul s krátkodobě velmi stabilními a předvídatelnými příjmy díky zajištění prodejní ceny většiny produkce elektřiny na cca 2 roky dopředu. Zároveň ale dlouhodobě tržby a zisky firmě prostou, pokud ceny elektřiny budou stoupat. ČEZ tak díky relativně nízké valuaci představuje dobrý defenzivní dividendový titul, ale také dobrou sázku či ochranu proti růstu cen komodit a inflace, která by se měla projevit i ve zvyšování cen elektřiny. Ceny komodit se odrazily od dna dosaženého vloni v únoru a měly by do budoucna spíše pozvolna růst, pokud nedojde ke zpomalení světové ekonomiky.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top