investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

ČEZ investuje do Dukovan skoro dvě miliardy korun

28.03.2022

Obnovovat bude části výrobních zařízení a bezpečnostních systémů...

Energetická společnost ČEZ letos investuje do Jaderné elektrárny Dukovany skoro dvě miliardy korun. Obnovovat bude části výrobních zařízení a bezpečnostních systémů, od začátku roku tam také staví novou sedmipatrovou administrativní budovu, v níž budou vedle kanceláří i výcviková pracoviště. ČTK to dnes sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Minulý rok byly v dukovanské elektrárně provedené investiční akce za 2,165 miliardy korun.

Dukovanská elektrárna má čtyři bloky, které vyrábí elektřinu přes tři desetiletí. Do provozu byly postupně uvedené v letech 1985 až 1987. "Dukovany dlouhodobě směřujeme k šedesátiletému provozu. Za posledních deset let jsme proto do modernizace a bezpečnostních zodolnění čtyř dukovanských bloků investovali 20 miliard korun," uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika. Ve druhé české jaderné elektrárně Temelín firma ČEZ pro letošek naplánovala investiční akce za 3,5 miliardy Kč.

Dukovany dokončí kompletní obnovu výcvikového trenažéru, na němž trénují operátoři. "Modernizace trenažéru je jednou z největších technologických investičních akcí letošního roku," uvedl ředitel elektrárny Roman Havlín. Energetici budou například také pokračovat v záměně stabilního hasicího zařízení, výměně pojišťovacích ventilů parogenerátorů, obnovovat budou pracovníci plášť chladicí věže číslo 5.

Nová administrativní budova bude stát 400 milionů korun, dokončená by měla být na začátku roku 2024. Stavba podle firmy souvisí s růstem počtu pracovníků kvůli rozsahu prováděných kontrol. V posledních pěti letech se počet zaměstnanců společnosti ČEZ v Dukovanech zvýšil o 300 na nynějších 1474. Jedna nová administrativní budova pro 92 lidí tam byla otevřená už koncem minulého roku.

Energetici také připravují stavební úpravy dvou železničních mostů na vlečce do elektrárny a komunikací před jejím areálem. Od loňska tam slouží nové parkoviště s 322 parkovacími místy zastřešené fotovoltaickými panely, takzvaný carport.

Jaderná elektrárna Dukovany loni vyrobila 14,87 terawatthodiny (TWh) elektřiny, podle firmy ČEZ to byla čtvrtá nejvyšší výroba v její historii. Letos zatím plynulo z Dukovan do sítě 3,02 TWh elektrického proudu. Od 18. února je odstavený první blok elektrárny, jeho plánovaná odstávka má skončit v dubnu.

Minulý týden zahájila společnost ČEZ tendr na stavbu nového jaderného bloku Dukovan, jeho vyhodnocení by mělo být uzavřené do konce roku 2024. Stavba bloku by měla začít v roce 2029, do zkušebního provozu by měl být uvedený v roce 2036.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Skupina ČEZ plánuje postupně uzavírat uhelné elektrárny. Důvodem jsou tenčící se zásoby hnědého uhlí a snaha snižovat emise skleníkových plynů. Tento proces výrazně ovlivní český energetický mix.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top