investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

České zbrojovce loni stouply výnosy na 6,8 miliardy korun

31.03.2021

Holding CZG - Česká zbrojovka Group SE (CZG), který je významným evropským...

Holding CZG - Česká zbrojovka Group SE (CZG), který je významným evropským výrobcem ručních palných zbraní, vykázal za loňský rok výnosy 6,8 miliardy korun. Meziročně byly vyšší o 14,6 procenta. Provozní výsledek hospodaření vzrostl ve srovnání s rokem o 11,9 procenta na více než 1,056 miliardy korun. Holding to dnes ČTK sdělil v tiskové zprávě.

Ukazatel EBITDA z pokračujících operací meziročně CZG vzrostl o 11,9 procenta zhruba na 1,471 miliardy korun. Holding loni prodal 467.463 zbraní, což ve srovnání s předchozím rokem znamenalo nárůst o 24,9 procenta.


Podle prezidenta a předsedy představenstva CZG Lubomíra Kovaříka byly výsledky holdingu za rok 2020 rekordní. "V loňském roce jsme zaznamenali další důležitý krok v historii skupiny a úspěšně dokončili veřejnou nabídku akcií na Burze cenných papírů Praha. Tímto krokem jsme posílili náš závazek být transparentní a získali prostředky pro další růst CZG, včetně akvizice Coltu, kterou jsme oznámili v únoru 2021 a jejíž dokončení očekáváme ve druhém čtvrtletí tohoto roku," uvedl Kovařík.


Skupina loni rostla ve většině klíčových finančních ukazatelů. Podle místopředsedy představenstva CZG Jana Drahoty se v růstu prodejů a ziskovosti odrazila vysoká poptávka zákazníků, a to zejména v USA. "Našim akcionářům navrhneme výplatu dividend ve výši 7,50 Kč na akcii," uvedl Drahota.


Výnosy v USA představovaly 66 procent z celkových loňských výnosů holdingu. Podíl 13,8 procenta připadl na Evropu bez České republiky, která se na celkových výnosech podílela ze 4,8 procenta. Dalších 6,2 procenta připadalo na Asii a 5,7 procenta na Afriku.


Loni v květnu oznámila CZG koupi menšinového podílu ve švédském výrobci optických montážních řešení pro zbraně, společnosti Spuhr i Dalby AB. V říjnu završila veřejnou nabídku svých akcií na pražské burze cenných papírů. Letos v únoru podepsala smlouvu o koupi stoprocentního podílu ve společnosti Colt Holding Company LLC, jež je mateřskou společností amerického výrobce zbraní Colt Manufacturing Company LLC a jeho kanadské dceřiné společnosti Colt Canada Corporation.


Součástí CZG je závod Česká zbrojovka z Uherského Brodu, dále do něj patří například společnosti CZ-USA, Zbrojovka Brno, 4M Systems nebo CZ Export Praha. Skupina zaměstnává zhruba 1670 lidí v České republice, USA a Německu.


Zdroj: ČTK



"Česká zbrojovka Group má dlouhodobě stabilní marže, které jsou vyšší oproti konkurentům ze západní Evropy. To je dáno zaměřením na automatizaci výroby. Společnost má navíc relativně nízkou úroveň zadlužení."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top