České spořitelně stoupl zisk o 84 procent

Za růstem je podle banky vyšší provozní výsledek odrážející celkové zotavení po pandemii covidu-19...

České spořitelně stoupl zisk o 84 procent
 Redakce
Redakce

České spořitelně (ČS) stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 84,3 procenta na pět miliard korun. Za růstem je podle banky vyšší provozní výsledek odrážející celkové zotavení po pandemii covidu-19. Provozní zisk se zvýšil o 51,4 procenta na 7,5 miliardy korun. Neauditované konsolidované výsledky oznámila dnes ČS v tiskové zprávě.

"ČS dosáhla solidních finančních výsledků v 1. čtvrtletí 2022, ačkoliv meziroční srovnání bylo ovlivněno nižší základnou v 1. čtvrtletí 2021, které bylo značně ovlivněno pandemií covidu-19. Nejistota zůstává vysoká, jelikož zotavení po pandemii covidu-19 bylo kompenzováno válkou na Ukrajině, narušenými dodavatelskými řetězci a rostoucí inflací," uvedl člen představenstva České spořitelny Ivan Vondra.

Reklama

Provozní výnosy vzrostly v meziročním porovnání o 27,1 procenta na 12,8 miliardy korun. Čistý úrokový výnos, nejdůležitější složka provozních výnosů, se zvýšil o 27,5 procenta a dosáhl 9,3 miliardy korun. Vývoj čistého úrokového výnosu byl podle banky ovlivněn růstem klientských úvěrů a vkladů, podpořenými investicemi do státních dluhopisů a pozitivní vliv mělo také zvýšení úrokových sazeb ČNB. "Čistá úroková marže vztažená k úročeným aktivům v 1. čtvrtletí 2022 dosáhla 2,20 procenta a bude podpořena prostředím s vyššími úrokovými sazbami a strukturou aktiv v nadcházejících čtvrtletích," uvedla banka.

Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně vzrostl o 10,2 procenta na 2,5 miliardy korun a čistý zisk z obchodních operací stoupl o 96,4 procenta na jednu miliardu korun.

Reklama

Celkové provozní náklady se meziročně zvýšily o 3,7 procenta na 5,3 miliardy korun, což bylo podle ČS způsobeno zejména vlivem růstu nákladů na zaměstnance a ostatních správních nákladů.

Hrubý objem klientských úvěrů meziročně vzrostl o 10,1 procenta na 874,6 miliardy korun. Z toho úvěry domácnostem stouply o 13,9 procenta na 561,8 miliardy korun a úvěry podnikatelským subjektům o 7,7 procenta na 310,8 miliardy korun. Vklady klientů meziročně vzrostly o 6,6 procenta na téměř 1,35 bilionu korun. Stouply vklady domácností a korporátní klientely, naopak vklady klientů veřejného sektoru klesly.

Konsolidovaná bilanční suma dosáhla 1,87 bilionu korun a ve srovnání s objemem bilanční sumy ke konci loňského roku se zvýšila o 14 procent. Spořitelna je největší banka v ČR podle počtu klientů, kterých má 4,5 milionu. Klientů s účtem má přes tři miliony, digitální bankovnictví využívalo v prvním čtvrtletí 1,9 milionu zákazníků.

Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Erste v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 26 procent na 449 milionů eur (asi 11 miliard Kč). Hospodaření podpořil zejména růst úrokových výnosů díky zvýšení sazeb v České republice, Maďarsku a Rumunsku, a také zájem o úvěry, hlavně o hypotéky a půjčky firmám, uvedla dnes banka.

V Česku z velkých bank výsledky hospodaření zveřejnila zatím jen Moneta Money Bank, které čistý zisk v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 116 procent na 1,3 miliardy korun.


Zdroj: ČTK
Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama