investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

České spořitelně stoupl zisk o 84 procent

29.04.2022

Za růstem je podle banky vyšší provozní výsledek odrážející celkové zotavení po pandemii covidu-19...

České spořitelně (ČS) stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 84,3 procenta na pět miliard korun. Za růstem je podle banky vyšší provozní výsledek odrážející celkové zotavení po pandemii covidu-19. Provozní zisk se zvýšil o 51,4 procenta na 7,5 miliardy korun. Neauditované konsolidované výsledky oznámila dnes ČS v tiskové zprávě.

"ČS dosáhla solidních finančních výsledků v 1. čtvrtletí 2022, ačkoliv meziroční srovnání bylo ovlivněno nižší základnou v 1. čtvrtletí 2021, které bylo značně ovlivněno pandemií covidu-19. Nejistota zůstává vysoká, jelikož zotavení po pandemii covidu-19 bylo kompenzováno válkou na Ukrajině, narušenými dodavatelskými řetězci a rostoucí inflací," uvedl člen představenstva České spořitelny Ivan Vondra.

Provozní výnosy vzrostly v meziročním porovnání o 27,1 procenta na 12,8 miliardy korun. Čistý úrokový výnos, nejdůležitější složka provozních výnosů, se zvýšil o 27,5 procenta a dosáhl 9,3 miliardy korun. Vývoj čistého úrokového výnosu byl podle banky ovlivněn růstem klientských úvěrů a vkladů, podpořenými investicemi do státních dluhopisů a pozitivní vliv mělo také zvýšení úrokových sazeb ČNB. "Čistá úroková marže vztažená k úročeným aktivům v 1. čtvrtletí 2022 dosáhla 2,20 procenta a bude podpořena prostředím s vyššími úrokovými sazbami a strukturou aktiv v nadcházejících čtvrtletích," uvedla banka.

Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně vzrostl o 10,2 procenta na 2,5 miliardy korun a čistý zisk z obchodních operací stoupl o 96,4 procenta na jednu miliardu korun.

Celkové provozní náklady se meziročně zvýšily o 3,7 procenta na 5,3 miliardy korun, což bylo podle ČS způsobeno zejména vlivem růstu nákladů na zaměstnance a ostatních správních nákladů.

Hrubý objem klientských úvěrů meziročně vzrostl o 10,1 procenta na 874,6 miliardy korun. Z toho úvěry domácnostem stouply o 13,9 procenta na 561,8 miliardy korun a úvěry podnikatelským subjektům o 7,7 procenta na 310,8 miliardy korun. Vklady klientů meziročně vzrostly o 6,6 procenta na téměř 1,35 bilionu korun. Stouply vklady domácností a korporátní klientely, naopak vklady klientů veřejného sektoru klesly.

Konsolidovaná bilanční suma dosáhla 1,87 bilionu korun a ve srovnání s objemem bilanční sumy ke konci loňského roku se zvýšila o 14 procent. Spořitelna je největší banka v ČR podle počtu klientů, kterých má 4,5 milionu. Klientů s účtem má přes tři miliony, digitální bankovnictví využívalo v prvním čtvrtletí 1,9 milionu zákazníků.

Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu vlastní, je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Erste v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 26 procent na 449 milionů eur (asi 11 miliard Kč). Hospodaření podpořil zejména růst úrokových výnosů díky zvýšení sazeb v České republice, Maďarsku a Rumunsku, a také zájem o úvěry, hlavně o hypotéky a půjčky firmám, uvedla dnes banka.

V Česku z velkých bank výsledky hospodaření zveřejnila zatím jen Moneta Money Bank, které čistý zisk v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o 116 procent na 1,3 miliardy korun.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Na bankovním trhu jsou patrné dva silné trendy. Jedná se o digitalizaci a postupující regulaci. Digitalizace umožňuje stále více procesů v bankách řídit centrálně. Význam poboček klesá, protože stále více záležitostí lze obstarat na internetu. Tento trend je doprovázen propouštěním bankovních zaměstnanců a zvyšujícím se tlakem na efektivitu. Postupující regulace činí bankovní sektor stále méně prostupným. Banky budou muset narůst do kritické velikosti, aby se jim vyplácelo implementovat nové regulace. Tím bude docházet k uzavírání trhu pro nové hráče. Zároveň bude vytvářen tlak na propojování stávajících struktur.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top