investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

České firmy drží rekordní balík eur

05.03.2015

Domácí podniky hromadí eura na svých kontech. Během loňského roku vzrostly eurové vklady podniků u bank o pětinu na 160 miliard korun..

Domácí podniky hromadí eura na svých kontech. Během loňského roku vzrostly eurové vklady podniků u bank o pětinu na 160 miliard korun, nejvíce v české historii. Koncem letošního ledna měly společnosti podle dat České národní banky v eurech uloženu každou pátou korunu svých úspor. Tuzemské podniky přivedly k euru obavy z rozkolísané koruny, stejně jako ujištění regulátora o tom, že silnou domácí měnu nepřipustí minimálně do konce příštího roku.

„Firemní vklady v eurech narostly loni zhruba o třicet procent. Důvod vidíme hlavně v domněnce klientů, že měnová politika ČNB chrání vklady v eurech před znehodnocením kvůli pohybu kurzu, a tudíž provádějí méně směn do korun,“ uvádí Pavla Hávová z ČSOB. Prudký růst zájmu firem o euro potvrzují i další banky. „Vklady v eurech narostly v posledním roce o 15 procent, z rozhodující většiny šlo o zájem korporátních klientů,“ říká Klára Pařezová z České spořitelny.

Zájem českých manažerů o euro zesílil zejména ve druhém pololetí loňského roku, kdy koruna přestala být vzorem stability a začala se významněji odklánět od kurzového závazku ČNB na úrovni 27 korun za euro.

Na úrocích si přitom firmy nepřilepšily. „V současné době extrémně nízkých úrokových sazeb v Česku i eurozóně není v úročení běžných, ani termínovaných vkladů prakticky žádný rozdíl,“ říká Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

„Výhled firem na dlouhodoběji slabou korunu favorizuje cizoměnové účty,“ říká Petr Hlinomaz z BH Securites.

Silná pozice v eurech však může být podle bankéřů do budoucna rizikem. „Při náhlé změně politiky centrální banky mohou být klienti velmi nepříjemně překvapeni prudkým posílením měny, jako jsme v nedávné době viděli ve Švýcarsku,“ dodává Hávová.

Zdroj: E15, Titulní strana, České firmy drží rekordní balík eur, 5. března 2015

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top