investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Americké akcie skončily ve čtvrtek převážně v červených číslech

19.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Velké technologické společnosti byly hnacím motorem dění na trhu

18.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Prodej elektromobilu Xiaomi je vyšší, než firma čekala

18.04.2024
EVautoprodejčína

Výrobce čipů TSMC zvýšil čtvrtletní tržby i zisk

18.04.2024
AIakcietechnologietržbytsmc

Česká zbrojovka měla do září výnosy 7,6 miliardy korun

25.11.2021

Holding CZG - Česká zbrojovka Group SE (CZG) vykázal za tři letošní čtvrtletí výnosy 7,6 miliardy korun...

Holding CZG - Česká zbrojovka Group SE (CZG) vykázal za tři letošní čtvrtletí výnosy 7,6 miliardy korun. Jde o meziroční nárůst o 53,1 procenta. Čistý zisk společnosti činil od ledna do září 902,8 milionu korun, což představuje ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 nárůst o 89,1 procenta. Vyplývá to z regulatorního oznámení, které dnes holding zveřejnil.

Z konsolidovaných neauditovaných finančních výsledků holdingu vyplývá, že jeho hospodaření pozitivně ovlivnily zejména nárůst počtu prodaných zbraní a vyšší prodeje ve všech regionech. Projevila se na nich také akvizice společnosti Colt a konsolidace jejích výnosů do celkového hospodaření CZG od letošního 21. května.


Podle předsedy představenstva Jana Drahoty zaznamenal holding nárůst tržeb ve všech teritoriích. "Spojené státy i nadále zůstávají největším trhem pro naši skupinu. Těší nás pokračující spolupráce s Armádou České republiky, kdy se ve třetím čtvrtletí rozeběhly dodávky pod rámcovou smlouvou. Konkrétně se jednalo o dodávky útočných pušek BREN 2 s příslušenstvím," uvedl Drahota.


Počet zbraní prodaných CZG se za prvních devět měsíců roku 2021 ve srovnání se stejným obdobím loni zvýšil o 37,2 procenta. Skupina prodala 436.194 zbraní. Na celkových výnosech holdingu se od ledna do konce září částkou téměř 4,498 miliardy korun podílely výnosy v USA. Následovala Evropa bez České republiky s více než 733,3 milionu korun, Afrika s 673,3 milionu korun, Asie s 548,4 milionu korun, ČR s 522,4 milionu korun a Kanada asi s 329,6 milionu korun. Na ostatní regiony připadaly výnosy zhruba 297,3 milionu korun.


Ukazatel EBITDA skupiny vzrostl za tři čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 o 28,9 procenta na 1,4 miliardy korun, a to zejména z důvodu významného růstu globálních prodejů. EBITDA je hospodářský výsledek před započtením úroků, daní a odpisů. Na investice skupina za prvních devět měsíců roku 2021 uvolnila 393,4 milionu korun, meziročně o 83,9 procenta více.


Vzhledem k příznivému vývoji hospodaření CZG management očekává, že celkové letošní výnosy skupiny by se měly pohybovat v rozmezí 10,34 až 10,64 miliardy korun. Předpokládaná výše ukazatele EBITDA by podle vedení holdingu mohla dosáhnout 1,99 až 2,19 miliardy korun.


Loni vykázal holding CZG výnosy 6,8 miliardy korun, provozní výsledek hospodaření přesáhl 1,056 miliardy korun. Skupina vyrábí ruční palné zbraně pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další civilní využití. Prodává je pod značkou CZ (Česká zbrojovka), která má více než osmdesátiletou historii, a dále také pod značkami CZ-USA, Colt, Colt Canada, Dan Wesson, Brno Rifles a 4M Systems.


Kromě České zbrojovky do skupiny patří společnosti Colt´s Manufacturing Company, Colt Canada Corporation, CZ-USA, 4M Systems a CZ Export Praha. Holding drží také menšinový podíl ve společnosti Spuhr i Dalby, švédském výrobci optických montážních řešení pro zbraně. Skupina zaměstnává více než 2000 lidí v ČR, USA, Kanadě, Německu a Švédsku. Skupinu CZG vlastní z 81,2 procenta holding Česká zbrojovka Partners SE, zbývajících 18,8 procenta tvoří veřejně obchodované akcie.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„Česká zbrojovka Group má dlouhodobě stabilní marže, které jsou vyšší oproti konkurentům. To je dáno zaměřením na automatizaci výroby.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top