investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Ranní zpravodaj: Index S&P 500 uzavřel ve strědu zhruba beze změny

09.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk

09.05.2024
autojaponskotržby

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Ceny benzínu a nafty by v létě neměly růst

08.06.2017

Ceny energií, včetně elektřiny, ropy a akcií energetických firem klesají mimo jiné v reakci na spekulace Reuters, že americký prezident Trump ...

Ceny energií, včetně elektřiny, ropy a akcií energetických firem klesají mimo jiné v reakci na spekulace Reuters, že americký prezident Trump dnes v 9 večer našeho času pravděpodobně ohlásí odstoupení USA od plánované dohody o klimatu, která má omezit produkci skleníkových plynů. Tento krok podporuje americké producenty klasických zdrojů energie z uhlí, ropy a jaderné energie, což vytváří očekávání, že na světových trzích bude dostatek a možná dokonce přebytek energie. To tlačí na pokles cen elektřiny, ropy i plynu.

Zároveň inflační a růstové tlaky ve světové ekonomice se po několikaměsíčním silném zvyšování začaly zmírňovat, což vytváří očekávání menšího růstu poptávky po energiích.

A do třetice je faktorem také výrazné oslabování amerického dolaru, který za posledních několik týdnů vůči řadě měn oslabil až o 7 %. Tím pádem i když ceny ropy a benzínu v dolarech v posledních týdnech až na výjimku posledních dní spíše rostly, tak výsledná cena v Eurech nebo korunách klesala nebo stagnovala. Takže pro růst cen pohonných hmot u nás není důvod a motoristé by se mohli těšit na příznivé ceny i v letní turistické sezóně. Výrazný pokles cen ropy z posledních dní by se mohl se zpožděním v nejbližších dnech a týdnech dokonce projevit poklesem cen benzínu a nafty na českých čerpacích stanicích.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top