investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Centrální banka varovala před investicemi do virtuálních tokenů

06.12.2021

Česká národní banka (ČNB) dnes varovala veřejnost před investicemi do virtuálních tokenů nebo do podílů (participací) na úvěrech...

Česká národní banka (ČNB) dnes varovala veřejnost před investicemi do virtuálních tokenů nebo do podílů (participací) na úvěrech v rámci tzv. crowdfundingu. Tyto investice nepodléhají dohledu ČNB a mohou tak znamenat zvýšené riziko, že v případě krachu poskytovatele lide nedostanou své peníze zpět. Uvedla to ČNB na svém webu.

Tokeny jsou digitální aktiva, která využívají vytvořené blockchainové sítě. Může jít o kódy, přístupové klíče nebo digitální umělecká díla. Pro tokeny je typické, že slouží jako platidlo v určité aplikaci, ke které patří.


"Pokud například nebude ten, kdo stojí za konkrétním obchodním modelem, schopný dostát svým závazkům, nebo ukončí svoji činnost, nenabízejí právní předpisy žádnou zvláštní ochranu, která by zvyšovala pravděpodobnost, že investor získá alespoň část své investice zpět," uvedla ČNB.


Centrální bank zmínila společnost XIXOIO nabízející investování do virtuálních tokenů. Z její prezentace mohli podle ČNB lidé získat mylný dojem, že obchodní model společnosti a její podnikání byly bankou schválené nebo alespoň zčásti regulované.


Banka lidem doporučila, aby důkladně zvážili svůj záměr investovat prostřednictvím osob, které nepodléhají regulaci, a dodržovali obecná pravidla a zásady. Oprávnění osob k poskytování regulovaných finančních služeb v České republice si lze ověřit v seznamech regulovaných a registrovaných subjektů zveřejněných na webových stránkách ČNB.


Zdroj: ČTK
Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

„XIXOIO bude dělat vrásky na čele právníkům, protože se pohybuje na hraně platných regulací. Seriózní projekty se proto tokenizaci raději vyhnou a zvolí standardní formu financování. Ta jim do budoucna nezavře dveře u bank a dalších renovovaných institucí. Pofidérní projekty, které si s regulacemi příliš nelámou hlavu, mohou XIXOIO rády využívat. To by však mělo být varovné pro případné investory, kteří při využívání služeb XIXOIO budou podstupovat značná rizika.“

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top