investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Cena nafty se přibližuje ceně benzínu

11.10.2018

V uplynulém týdnu výrazně vzrostla cena nafty, která se přehoupla přes hranici 33,00 koruny za litr a následně dál prudce zdražovala.

V uplynulém týdnu výrazně vzrostla cena nafty, která se přehoupla přes hranici 33,00 koruny za litr a následně dál prudce zdražovala. Ve středu 10. října se průměrná cena nafty pohybovala na úrovni 33,38 koruny za litr, čímž se rozdíl mezi cenou nafty a benzínu snížil na 41 haléřů. Cena benzínu taktéž rostla, ale podstatně pomalejším tempem než cena nafty. Průměrná cena benzínu se ke včerejšímu dni pohybovala na úrovni 33,79 koruny za litr. 

S příchodem zimy se musí měnit složení pohonných hmot, aby se nesnižovala kvalita paliva při nízkých teplotách. Zimní příměsi však cenu pohonných hmot mírně navyšují. S příchodem zimy je obvyklé, že se ceny benzínu a nafty sbližují. To je dáno růstem poptávky po zpravidla levnější naftě, která se používá k vytápění. Naposledy v březnu 2015 se dokonce stalo, že nafta byla dražší než benzín. Tehdy se cena benzínu pohybovala kolem 31,20 koruny za litr a nafta byla o zhruba 10 haléřů dražší.

 

Vysoký růst cen pohonných hmot v České republice je způsoben zpožděnou reakcí na růst ceny ropy na světových trzích. Během posledních tří týdnů cena ropy stoupla o přibližně 6 dolarů za barel, což se nyní projevuje na koncových cenách pohonných hmot. V posledním týdnu se cena ropy sice udržovala kolem 85 dolarů za barel, nicméně až nyní čerpací stanice doprodávají své zásoby a začínají plně zohledňovat vyšší ceny na trzích. K růstu cen pohonných hmot přispívá i oslabování kurzu koruny vůči dolaru. Lze proto očekávat, že v příštím týdnu budou benzín a nafta dál zdražovat, ale již mírnějším tempem.


Investujte do zlata právě nyní!

Nechte nám na sebe pár údajů, ozveme se!

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!





"Trh s ropou se začíná uklidňovat, protože je stále jasnější, jak budou nahrazeny výpadky v dodávkách po uvalení sankcí na Írán. Ropný trh se koncentruje mezi tři největší producenty. Spojené státy, Rusko i Saúdská Arábie se postupně snaží navyšovat těžbu, čímž chtějí zvýšit svou dominanci na trhu a nahradit významnou část íránské těžby. Rostoucí cena ropy přitom umožňuje těžbu i z ekonomicky méně efektivních nalezišť."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS







Líbil se Vám tento článek? Sdílejte ho s přáteli:

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top