investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Akcie na Wall Street rostly a navázaly na rekordní rally

22.03.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Firmě Nike za třetí čtvrtletí klesl zisk o pět procent

22.03.2024
světtržbyusa

Tržní hodnota firmy Apple klesla o 113 miliard dolarů

22.03.2024
akcieappleregulace

Ranní zpravodaj: Trh práce USA na začátku roku 2024 nadále překvapuje růstem

21.03.2024
ekonomikapráceusa

Čas epidemiologů skončil. Nyní musí převzít otěže ekonomové

14.05.2020

První fáze pandemie koronaviru pomalu doznívá. Nyní se musíme zamyslet...

První fáze pandemie koronaviru pomalu doznívá. Nyní se musíme zamyslet, jak postupovat dál. Dosud měli hlavní slovo epidemiologové, jejichž doporučení byla v přímém rozporu se snahou rozvíjet naše hospodářství. Epidemiologové nám naordinovali amputaci podstatné části naší ekonomiky. Jejich snaha byla vedena vidinou zamezení šíření koronaviru. Napáchali však přitom drakonické škody.

Jelikož epidemiologové nemají znalosti o fungování společnosti, nemůžeme jim vyčítat, co způsobili. V této souvislosti můžeme vinit politiky. Ti neměli pouze přejímat názory epidemiologů, ale měli se nad nimi zamyslet a korigovat je o názory odborníků z dalších oblastí. Nemá však cenu brečet nad rozlitým mlékem. Musíme se rychle přesunout do další fáze, kdy vliv epidemiologů již bude omezen a hlavní slovo dostanou ekonomové.

 

Po amputaci podstatné části naší ekonomiky se nyní musíme pokusit přišít tuto část ke zbytku hospodářství. Bohužel však postupně zjišťujeme, že slibovaná pomoc státu nepřichází včas a amputovaná část ekonomiky začala odumírat. Rovněž zjišťujeme, že i zbytek hospodářství začal po amputaci krvácet a nyní je značně zesláblý. Jednoduše řečeno, naše hospodářství je z hlediska novodobé historie naší země v nejhlubší recesi a další státy po celém světě jsou na tom podobně.


Na dané téma si můžete poslechnout více v podcastu:


 

Ve Spojených státech jen v průběhu dubna přišlo o práci 20,5 milionu lidí. V Evropské unii je situace na papíře lepší, protože zde fungují podpůrné programy jako je kurzarbeit. Fakticky vzato jsou však evropské podniky v podobně špatné situaci jako americké. Kdyby podpůrné programy skončily, nezaměstnanost by začala raketově růst. Musíme se proto pokusit nastartovat ekonomiku dříve, než k masovému propouštění dojde.

 

Kdyby byly firmy naprosto zdravé, jejich krátkodobé vypnutí by neznamenalo pohromu. Opětovně by se zapnuly a dál by fungovaly. Jenže již před propuknutím pandemie byla řada firem předlužená a žila takříkajíc z měsíce na měsíc. V situaci, kdy firmy dostaly zákaz fungovat, začaly být existenčně ohrožené. Některé proto vytloukají klín klínem a dál se zadlužují. Jiné již vědí, že skončí. Nyní se jen snaží vyčerpat podporu ze strany státu, kterou již nikdy nesplatí.

 

Ekonomové musí přijít s řešením, jak zachránit, co se dá. Jelikož mnoho firem spasit nepůjde, musíme se rovněž zaměřit na podporu podnikatelského prostředí, která povede ke vzniku úplně nových firem. Preferována by přitom měla být perspektivní odvětví. Nemá smysl za každou cenu udržovat produkci zboží a služeb, o které stejně nikdo nestojí. Naopak musíme přicházet s novými technologiemi a pronikat do dynamicky se rozvíjejících odvětví. To bude vyžadovat nejen úsilí podnikatelů, ale i zaměstnanců, kteří by měli začít pracovat na zlepšování kvalifikace.



Zaujal Vás tento článek? Jste investor?

Nechte nám na sebe spojení, ozveme se Vám zpět.

Formulář odeslán!

Děkujeme za vyplnění kontaktního formuláře!



"Po amputaci podstatné části naší ekonomiky se nyní musíme pokusit přišít tuto část ke zbytku ekonomického systému. Bohužel však postupně zjišťujeme, že amputovaná část odumírá a zbytek ekonomického systému krvácí."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top