investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti

Nejdůležitejší body z letošního sjezdu akcionářů Berkshire Hathaway

07.05.2024
akcieasieburzadluhopisyinvesticetechnologie

Stavební produkce se prudce propadla

07.05.2024
realitní trhstavebnictvíčesko

Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku

07.05.2024
akciedisneytržby

Ranní zpravodaj: Všechny tři hlavní indexy tento týden v kladných číslech

06.05.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Bude mít konec intervencí dopad na český akciový trh

31.03.2017

Uvolnění kurzu může mít vliv na duálně kotované akcie, které se obchodují jak v EURech, tak v českých korunách.

 Bude mít konec intervencí dopad na český akciový trh?

Uvolnění kurzu může mít vliv na duálně kotované akcie, které se obchodují jak v EURech, tak v českých korunách. Pokud dojde k uvolnění kurzu CZK/EUR a koruna posílí, a zároveň cena akcií na primárním trhu se nezmění, tak česká korunová cena duálně kotovaných akcí klesne v korunovém vyjádření procentuálně o tolik procent, o kolik CZK posílí vůči EUR. V případě oslabení koruny je efekt opačný, tj. v korunách by najednou tyto akcie stály víc. Je zde tedy teoreticky prostor pro takzvanou arbitráž, kdyby česká cena akcií zapomněla reagovat na náhlou změnu kurzu a nebo reagovala příliš pomalu či neúplně. Spekulant by v takovém případě musel nakoupit v cizině v EUR a shortovat, tedy prodávat nakrátko, v CZK. Prodej nakrátko ale není v praxi jednoduchý, protože spekulant by si musel prvně akcie půjčit a ty nemusí být k dispozici. A nebo může protistrana spekulantovy akcie odvolat zpět poté, co si je půjčil a poté, to již nakoupil druhou stranu obchodu v cizině v EUR. Spekulant by tak nerealizovat žádnou arbitráž, ale pouze nesl plné riziko změny ceny akcií v cizině kvůli jakýmkoliv externím vlivům.
 
Ostatní česká aktiva, jako jsou ostatní akcie, nemovitosti a pod, budou po posílení koruny pro zahraniční investory relativně dražší, takže ta aktiva, která jsou závislá do velké míry od nákupů zahraničních investorů v EURech, můžou být také pod cenovým tlakem jednak proto, že pro nové kupce budou najednou v EURech dražší, a jednak proto, že stávající vlastníci najedou budou mít papírové zisky v EURech a část z nich se může rozhodnout aktiva prodat a realizovat tento kurzový zisk. Dokud ale budou očekávat pokračování posilování koruny, tak prodávat pravděpodobně nebudou a počkají na ještě lepší měnový kurz.
 

Pokud ano, na jaké tituly to může mít vliv?

Jedná se zejména o duálně kotované akcie Erste Bank a Vienna Insurance Group. Na ostatní akcie by vliv měl být menší s tím, že větší vliv by měl být u těch titulů, u kterých většina nové poptávky pochází od eurových zahraničních kupců. To je těžké odhadnout.
 
Z ostatních aktiv můžou být pod tlakem například ceny bytů v lokalitách, kde velká část poptávky je tažena zahraničními investory v EURech. Mohlo by se jednat například o nájemní byty v centru Prahy, zejména na Praze 1 a 2. Ceny bytů a domů, kde poptávka je závislá zejména od domácích kupců, by ovlivněny být neměly.

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top