investice.cz /magazín
Vaše investiční příležitosti
Víc než na termíňáku

Ranní zpravodaj: Hlavní akciové indexy se ve středu příliš nepohnuly

25.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Ranní zpravodaj: Americké akcie si v úterý připsaly zisky napříč všemi sektory

24.04.2024
S&P500akcieburzadow jonesnasdaqusa

Tržby Tesly poprvé za čtyři roky klesly

24.04.2024
EVakcieautoteslatržby

Výsledky Boeingu překonaly očekávání

24.04.2024
akcieboeingtržbyusa

Britský nejvyšší soud umožnil hromadnou žalobu na Mastercard

11.12.2020

Britský nejvyšší soud v rámci přelomového rozsudku umožnil pokračovat v hromadné žalobě...

Britský nejvyšší soud v rámci přelomového rozsudku umožnil pokračovat v hromadné žalobě proti vydavateli platebních karet Mastercard za to, že podle stěžovatelů účtoval nadměrné poplatky u milionů karetních transakcí. Žaloba požaduje odškodné 14 miliard liber (400 miliard Kč), uvedla dnes agentura Reuters. Každý z žalujících by mohl v případě úspěchu získat zpět v přepočtu více než 8000 korun.

Rozhodnutí nejvyššího soudu posílá případ zpět k odvolacímu soudu pro hospodářskou soutěž (CAT), který od roku 2015 dohlíží na britské začínající kolektivní žaloby v americkém stylu kvůli porušování antimonopolních zákonů v Británii nebo Evropské unii. CAT bude muset nyní znovu zvážit udělení příkazu pro pokračování soudního řízení v rámci hromadné žaloby, které odmítl v roce 2017 kvůli složitosti případu. Stání by se mělo konat příští rok.


Žaloba obviňuje Mastercard z toho, že účtoval obchodům mezi lety 1992 a 2008 neoprávněně vysoké poplatky za transakce, které byly přeneseny na spotřebitele v podobně příliš vysoké ceny za zboží a služby. Složitý případ se dostal v Británii k soudu poté, co antimonopolní úřad EU v roce 2014 rozhodl, že poplatky účtované firmou Mastercard majitelům obchodů za zpracování zahraničních plateb v rámci EU byly příliš vysoké.


Žalobu v Británii podala právní kancelář Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, a to jménem bývalého finančního ombudsmana Waltera Merrickse. Z případné výplaty odškodného by mohlo těžit až 46 milionů uživatelů karet Mastercard v Británii, což při výši požadovaného odškodného znamená, že by každý uživatel mohl dostat odškodné 300 liber (8600 Kč).


Zdroj: ČTK



"Společnost Mastercard měla první veřejnou nabídku akcií v květnu 2006. Prodala 95,5 milionů akcií za 39 dolarů za kus. Dnes se akcie Mastercard obchodují za 331 dolarů za kus."

Štěpán Křeček, hlavní ekonom BHS

Investiční příležitosti

Jestli jste již načerpali dost informací, přišel čas zamyslet se, jak je využít. Pokud máte chuť zapojit se do světa investic, stačí si vybrat svou příležitost.

top